Op eigen benen

Van de landelijke dagbladen in Nederland heeft alleen het Financieele Dagblad een gespecialiseerde website met financieel-economisch nieuws. Op www.hfd.nl verzorgt de Financieele Nieuwsdienst van de krant gedurende de hele dag actueel zakennieuws. Een uitgebreide versie van de nieuwsdienst en een financiële databank zijn tegen betaling beschikbaar.

De Telegraaf heeft plannen om in de loop van dit jaar met zo'n website te beginnen. De Telegraaf-i is al de meest bezochte elektronische krant van Nederland en de uitgever wil het financiële gedeelte daarvan uitbouwen tot een zelfstandige site. Behalve artikelen uit De Financiële Telegraaf (het katern van de papieren krant) gaat de site ook actueel zakennieuws en koersinformatie bevatten. De Telegraaf is van plan een gedeelte van de financiële website alleen toegankelijk te maken voor betalende abonnees.

Ook de grote Nederlandse uitgevers verwachten inmiddels dat zakennieuws op Internet lucratief kan zijn. Reed Elsevier heeft een website geopend die is gekoppeld aan zijn weekblad Beleggers Belangen (www.beleggersbelangen.nl). De website bevat nieuws en koersinformatie voor betalende abonnees. Een beperkte selectie daaruit is gratis toegankelijk. VNU heeft onlangs een overeenkomst getekend met het Duitse Gatrixx om samen websites met aandelenkoersen, bedrijfsnieuws en onderzoeksgegevens op te zetten met verschillende versies voor het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland en Nederland.

Een gratis Nederlandse website met financieel nieuws is www.businessnieuws.nl van het radiostation Business Nieuws Radio. De berichtgeving op de website loopt parallel aan die op de radio. Het station heeft een eigen financiële nieuwsdienst.

De meeste financiële websites in Nederland zijn niet gekoppeld aan een ander medium, maar staan op eigen benen. Een van de grootste is InfoExchanges (www.iex.nl), dat geen zakennieuws, maar vooral beleggingsadviezen, columns, discussiegroepen en onderzoeksinformatie bevat. Een andere veelbezochte site is Businessnet Telequotes (www.businessnet.nl) van The Financial Source en datacommunicatiebedrijf Proxs. De website bevat een gratis gedeelte met beursnieuws en biedt betalende abonnees ook actuele koersinformatie.

Op www.bfn.nl biedt persbureau Betten Beursmedia Nieuws financieel nieuws aan betalende lezers. Beursdata Informatie Systemen exploiteert een gratis website voor particuliere beleggers, www.debeurs.nl. Een uitgebreide gratis site met financieel nieuws is www.hebel.nl. De website van de Amsterdamse effectenbeurs, www.aex.nl, bevat behalve (vertraagde) koersinformatie een uitgebreid archief met alle persberichten van beursgenoteerde ondernemingen. Deze krant tenslotte brengt op www.nrc.nl de rubriek Economie voor jou, over `de achterkant van het economische nieuws'.