Neutrale trainer in de Kuip

Trainer Henk van Stee neemt de rest van dit seizoen de honneurs waar bij Feyenoord. ,,Het wordt erop of eronder'', zegt de vervanger van Leo Beenhakker.

Het was druk gistermorgen bij de training van Feyenoord. Ongeveer vijftig aanhangers van de club zagen hoe aanvoerder Paul Bosvelt om half elf als eerste het hek van het trainingsveld opendeed. Praten deed hij niet, evenmin als de rest van de spelersgroep. Enkele minuten later liep Henk van Stee, de nieuwe trainer van Feyenoord, zwijgzaam het veld op.

Het vertrek van coach Leo Beenhakker afgelopen zondag na de 2-1 nederlaag tegen FC Utrecht kwam zowel voor de supporters, de spelers als voor de 38-jarige Van Stee tamelijk onverwacht. Hij dacht komende zaterdag als hoofd opleidingen van Feyenoord het kampioenschap te kunnen vieren met zijn A1-elftal. Het mocht niet zo zijn voor Van Stee. Komende zondag moet hij het eerste elftal van de Rotterdammers aan een overwinning helpen tegen De Graafschap om nog een kans te houden op deelname aan de Champions League.

Van Stee, voormalig speler en trainer van Sparta en oud-trainer van VVV, werd zondagavond gebeld door bestuurslid technische zaken Rob Baan. ,,Tijd om na te denken had ik niet'', zei de oefenmeester gisteren na afloop van de training. ,,Het wordt moeilijk, maar ik geloof in deze jongens. Het is erop of eronder. Beenhakker heeft een moeilijke beslissing genomen in het belang van Feyenoord. Ik hoop dat hij gelijk heeft en dat de groep het oppikt.''

Bestuurslid Rob Baan, die Van Stee nog kende uit zijn Sparta-tijd en hem in 1998 naar Feyenoord haalde, liet gisteren weten dat het vertrek van Beenhakker onafwendbaar was. Na de nederlaag tegen Sparta twee weken geleden had de oefenmeester het bestuur al verzocht om weg te mogen. ,,Als bestuur hebben we toen gezegd dat we dat absoluut niet wilden'', legde Baan gisteren uit. ,,Maar nu heeft hij dan zelf besloten weg te gaan. We kunnen dat alleen maar respecteren.''

In een in allerijl belegde bestuursvergadering werd zondagavond een aantal opties overwogen voor de directe opvolging van Beenhakker. Heel even werd gedacht aan het vervroegd halen van Bert van Marwijk, die volgend seizoen voor de groep komt te staan. Maar al snel werd besloten hem niet in een wespennest te laten stappen. ,,Van Marwijk moet volgend jaar blanco beginnen. Die optie was snel van tafel'', zei Baan.

Vervolgens werd getwijfeld tussen assistent John Metgod of Henk van Stee. De keuze viel op Van Stee. Metgod en Mario Been blijven assistent. ,,Onder de huidige omstandigheden was het beter een neutrale man voor de groep te zetten'', zei Baan. ,,Het minste dat we van onze spelers kunnen vragen is dat ze zich als goede werknemers gedragen. Als daarvoor eerst een trainer op moet stappen, is dat geen goede zaak.''

Van Stee wil deze week vooral benutten om te praten. Verdediger Bert Konterman verklaarde na afloop van de training dat hij het gespreksonderwerp al kent. ,,We hebben respect voor de heer Van Stee, maar we zullen het zelf moeten doen'', zei Konterman.

    • Koen Greven