Kok eens met debat monarchie

Premier Kok accepteert de discussie die D66-leider De Graaf heeft geopend over de constitutionele rol van het staatshoofd. Het idee van De Graaf om de koning(in) niet langer deel uit te laten maken van de regering, wijst Kok onverkort af.

Dat zei de premier gisteren in het NOS-Journaal na zijn wekelijkse gesprek met de koningin op paleis Huis Ten Bosch.

Kok vindt ,,het praten over de monarchie en de wijze waarop de monarchie invulling krijgt in deze moderne tijd echt iets wat bij deze tijd hoort''. ,,Het zou vreemd zijn als we daar heel besmuikt mee om zouden gaan'', zo voegde hij daar aan toe. Volgens Kok is het ,,een illustratie van een volwasssen democratie'' dat er wordt gesproken over de vraag ,,hoe we met de toekomst van ons bestel willen omgaan''. Zelf gaf Kok eind vorig jaar aan dat hij met de koningin regelmatig spreekt over modernisering van de monarchie. Hij wilde gisteren niet nader toelichten waartoe die gesprekken moeten leiden.

Fractieleider Rosenmöller van GroenLinks daagde De Graaf gisteren uit in de Tweede Kamer een vervolg te geven aan zijn pleidooi om de constitutionele rol van het staatshoofd te beperken. De Graaf zei tijdens een debat in Groningen dat hij eerst de discussie in de samenleving afwacht. Hij juichte het toe dat de minister-president positief tegenover de discussie staat.

DE GRAAF: pagina 3

COLUMN VAN WIJNEN: pagina 6

COLUMN HELDRING: pagina 7