Hessels vast geen thuisblijvertje

Thuis zitten houdt hij vast niet lang vol. Vendex-topman Jan-Michiel Hessels (57) wil nog wel een nieuwe baan. Maar het gerucht `Philips' ontkent hij ten stelligste.

Tien jaar is genoeg, zei Jan-Michiel Hessels die in mei afscheid neemt als bestuursvoorzitter van VendexKBB. ,,Ik ben geen getallenfetisjist, maar je moet toch oppassen dat je je scherpte niet verliest. Je hebt alles al eens gezien, je gaat je met het bedrijf vereenzelvigen'', zei hij vanochtend bij de presentatie van de jaarcijfers.

De jurist Hessels heeft tien jaar lang aan het roer gestaan van wat aanvankelijk Vendex International heette, de bonte verzameling bedrijven die bijeen was gekocht door de onlangs overleden Anton Dreesmann. Hessels saneerde en verkocht bedrijven, hij acquireerde en kocht bedrijven, hij fuseerde en splitste.

Hessels is pas 57 jaar oud en maakte vanmorgen, een vol jaar na de fusie van Vendex en het Bijenkorf-concern, een uiterst ontspannen en vitale indruk. ,,Hoe lang ik mijn vrouw ga helpen om het zilver te poetsen weet ik niet'', zei Hessels. ,,Ik wil nog wel een fulltime baan. Maar dan een die minder belastend is dan deze; een baan met de weekeinden vrij. Er speelt nu echter nog niets.''

Toch zal Hessels de komende weken steeds opnieuw worden geconfronteerd met een hardnekkige theorie. Hij wordt genoemd als de nieuwe bestuursvoorzitter bij Philips. Nee, zegt Hessels zelf. ,,Opvolging is nu niet aan de orde'', zegt Philips. Maar de overeenkomsten tussen de vertrekkende Hessels en Philips' Cor Boonstra zijn te leuk om onvermeld te laten. Beiden beschikken over uitgebreide marketing- en detailhandelservaring, voor beiden heeft de aandeelhouder een voorname plaats in het beleid. Toen Boonstra 57 jaar oud was, deed hij een stapje terug bij Sara Lee om vaker thuis te kunnen zijn. Een jaar later werd hij door Jan Timmer ingelijfd. Ook Hessels heeft nog een paar vruchtbare jaren voor de boeg. Bovendien kent hij Philips: hij is sinds vorig jaar commissaris bij het elektronicaconcern.

De financiële wereld zou een benoeming van Hessels bij Philips waarschijnlijk met gejuich begroeten. Boonstra kwam naar Philips om te doen wat Louis Gerstner, net als Boonstra een cookie-salesman van een Amerikaans voedingsconcern (Nabisco), bij IBM deed: meer marketing, meer luisteren naar de klant. Hessels mag van analisten bij Philips herhalen wat hij bij Vendex heeft gedaan: het opsplitsen van het concern in een detailhandelsconcern, in een uitzendconcern en in een supermarktgroep. Boonstra zelf wijst opsplitsing van Philips nog af, maar voor de financiële wereld blijft het idee bijzonder aantrekkelijk omdat de som der delen op de beurs veel meer waard is dan Philips nu. ,,De ervaring leert dat de wereld te complex is om op verschillende gebieden topsport te bedrijven. Daarom de splitsing'', zei Hessels anderhalf jaar geleden.

Nog meer argumenten voor Hessels' overstap? Hoewel Boonstra de pensioengerechtige leeftijd van 62 jaar al heeft overschreden, heeft een natuurlijke opvolger uit het concern zelf zich nog altijd niet opgedrongen. Oud-president Wisse Dekker bij Philips houdt zich op de vlakte. ,,Hessels heeft zeer veel ervaring en is deskundig, maar of hij een kandidaat is weet ik niet.''

Hessels ontkent een overstap naar Philips ten stelligste. ,,Ik ben met heel veel plezier commissaris bij Philips, maar meer niet.'' Wat hij dan wel gaat doen, kon hij niet zeggen. ,,Dat heb ik gisteren ook aan de commissarissen gemeld: het is een cleane beslissing, er speelt niets anders doorheen.''

Duidelijk is dat Hessels met een gerust hart afscheid kan nemen van de 2.600 winkels in Nederland. De integratie van Vendex (van V&D tot Hans Anders) en KBB (Hema, Bijenkorf, Praxis) verloopt blijkbaar zo voorspoedig dat de verwachte fusievoordelen zijn verhoogd van 75 miljoen tot 100 miljoen gulden per jaar. ,,En ik heb een uitstekende, interne opvolger die al tien jaar lang de non-food detailhandel doet bij ons concern. Heel prettig, want goede managers zijn niet rijk gezaaid in de non-food.''

De enige smet op zijn blazoen is de koersontwikkeling in de afgelopen maanden. Het aandeel VendexKBB maakte sinds het begin van dit jaar een vrije val door, van 27,25 tot 14,90 euro. Inmiddels ligt de koers weer rond de 19 euro. VendexKBB kampte met het imago van `oude' economie en deed volgens analisten te weinig aan Internetwinkelen. Voor Hessels is nu de weg vrij om in de `nieuwe economie' te stappen.

    • Erik van der Walle
    • Remmelt Otten