`Haaienpak is oneerlijk'

Dennis Pursley, de hoofdcoach van de Amerikaanse zwemploeg, heeft felle kritiek geuit op het fastskin-zwempak. Hij vindt dat de zwemmers die het `haaienzwempak' gebruiken onredelijk voordeel hebben ten opzichte van collega's zonder het pak.

Pursley vreest dat de revolutionaire outfit, die naar schatting drie procent tijdvoordeel oplevert, slechts voor een handjevol zwemmers is weggelegd omdat het een zeer kostbaar pak is. De Amerikaanse coach bekritiseerde ook de wereldzwemfederatie FINA die het pak tolereert.

,,De FINA heeft een regel die stelt dat je geen pakken mag dragen die je voordeel opleveren. De fabrikanten beweren dat het haaienpak voordeel geeft en de FINA keurde dat goed. Dus de bond overtreedt de eigen regel of de fabrikanten maken valse reclame'', aldus Pursley.

Het haaienpak is ook in Australië omstreden. Het Australisch Olympisch Comité vroeg onlangs de arbitragecommissie voor sport (CAS) een oordeel te vellen over de hightechuitrusting.