Godenbrug

,,Ook zij hebben geleden.'' Mijn gids gebaart naar de verminkte beelden aan weerszijden van de brug. Voor de Rode Khmer was uitroeiing van twee miljoen landgenoten niet genoeg. Ook hun goden moesten worden vernietigd. Vooral hun ogen moesten het ontgelden.

Het zijn gigantische beelden. Zeker tien meter hoog. Zeven aan iedere kant. Ik dwaal van beeld tot beeld. Er zit veel ruimte tussen. Goden worden hier serieus genomen. Een beetje god zit niet bij een collega op de lip.

Uit het niets doemt een monnik op. Bij elk beeld plaatst hij een rijstkom. Hij keurt me geen blik waardig. Hij heeft wel wat anders aan zijn hoofd. Van een god die niet op tijd te eten krijgt, komt alleen maar ellende. De laatste twee goden vlak voor de tempel krijgen elk twee kommen. Het lijkt me niet meer dan billijk. As je zo dichtbij de eeuwigheid staat, heb je wel een extra portie verdiend.

    • Ad Kooyman