EU wil einde bezettingen in Zimbabwe

De ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie hebben de regering van Zimbabwe opgeroepen een einde te maken aan de bezetting van boerderijen.

Ze hebben de regering ook gevraagd zich aan de wetten van het eigen land te houden. Verder vinden ze dat in mei vrije verkiezingen moeten worden gehouden in Zimbabwe. De EU wil waarnemers naar Zimbabwe sturen om op het verloop van zulke verkiezingen toe te zien, maar weet nog niet of die toegelaten zullen worden.

De Britse minister Robin Cook zei na afloop van overleg met zijn EU-collega's dat alle EU-lidstaten zijn zorg over de ontwikkelingen in Zimbabwe delen. Volgens hem is in het land de politieke en economische stabiliteit in gevaar.

Cook zei dat als Zimbabwe buitenlandse investeringen wil aantrekken, dit land eerst een einde moet maken aan een situatie van wetteloosheid. De economische situatie in Zimbabwe is volgens hem zeer zorgelijk. De inflatie heeft een hoogte van zestig procent bereikt.

De EU is bereid om hervormingen van het grondbezit in Zimbabwe te steunen. Maar zulke hervormingen moeten volgens Cook wel volgens wettelijke regels gebeuren. Dat betekent dat iemand grond vrijwillig moet verkopen en dat hij voor het afstaan van de grond gecompenseerd wordt. Bovendien zou de landhervorming ten goede aan de armen moeten komen. Van de bezettingen van land zoals die nu in Zimbabwe voorkomen, worden volgens Cook vooral de kringen rond de regering van president Mugabe beter.

De Britse minister zei dat de EU nog niet begint aan een procedure tegen Zimbabwe om de ontwikkelingshulp van 66 miljoen gulden per jaar op te schorten. Denemarken en Zweden hadden de ontwikkelingshulp al wel willen bevriezen maar volgens de meeste andere lidstaten gaat dat te ver.