EU moet snelle civiele hulp bieden bij crises

De Europese Commissie wil dat de EU de komende twee jaar zeventig miljoen euro uittrekt voor snelle civiele hulp bij conflicten. De Commissie stelt een snelle-reactiefaciliteit op om bij situaties als in Kosovo en Oost-Timor voor de duur van negen maanden politie en rechters te sturen om de rechtsstaat te herstellen. Na negen maanden zou dergelijke hulp door langdurige hulp vervangen moeten worden. De Europese Commissie wil eind mei een technisch uitgewerkt voorstel presenteren om de westelijke Balkan, inclusief Kosovo, de mogelijkheid te geven om landbouwproducten, staal en textiel naar de EU uit te voeren zonder dat deze goederen met invoerrechten worden belast. Volgens diplomaten is daar onder de EU-lidstaten, waaronder Nederland, veel weerstand tegen.