Eigenaren Bulderbos weigeren afstand te doen van hun bomen

De 358 eigenaars van het zogeheten Bulderbos, dat op het tracé van de nieuwe vijfde baan van de luchthaven Schiphol ligt, weigeren hun bomen op te geven, hoewel zij intussen een dagvaarding hebben ontvangen. Dit heeft de milieuorganisatie Milieudefensie gisteren verklaard.

De eigenaars van het Bulderbos, grotendeels leden en aanhangers van Milieudefensie, sloegen onlangs ook een laatste bod van Schiphol van 40.000 gulden af. Daarop schakelde de luchthaven de deurwaarder in. Schiphol wil in augustus beginnen met de aanleg van de vijfde baan, die volgens de planning in 2003 volledig in gebruik moet zijn genomen.

Een woordvoerder van Schiphol wees er op dat het niet om de onteigening van het eigenlijke Bulderbos gaat, dat vlak buiten het tracé ligt, maar om een kleiner stukje grond dat wel in de weg ligt.

De Bulderbosbezitters zijn niet van plan hun bomen op te geven. Volgens hen houdt Schiphol zich nog altijd niet aan de afgesproken milieunormen. De vliegtuigen zouden te veel lawaai maken, voor te veel luchtvervuiling zorgen en bovendien een gevaar voor de omwonenden vormen.

De bezitters van het Bulderbos gaan ervan uit dat de onteigeningsprocedure pas op zijn vroegst in de zomer kan zijn afgerond. Pas in de loop van deze zomer zal immers de Raad van State naar verwachting een oordeel uitspreken over de bezwaren die Milieudefensie en anderen hebben aangetekend tegen een nieuw aanwijzingsbesluit van de overheid voor de luchthaven.

Milieudefensie put daarbij hoop uit het verleden. In 1998 stelde de Raad van State haar en anderen al eens in het gelijk tegen de minister van Verkeer en Waterstaat.