EIEREN VOOR PASEN

Uit mijn jeugd: ,,Palm-, palmpasen. Nog ene zondag, dan krijgen wij een ei. Eén ei is geen ei, twee ei is een half ei, drie ei is een paasei.'' Ik heb mij altijd afgevraagd waar dat opbieden in aantal eieren op slaat. Volgens het boekje `Margriet houdt haar water niet' van Paul van Summeren. (uitgeverij Bzztôhh, 1995) gaat dat terug op de concurrentie tussen herbergiers. Een waard uit het Vlaamse Broechem overtrof zijn collega's door bij het paasontbijt drie eieren te serveren. Wedijver die je tegenwoordig nog bij uitsmijters aantreft.

Hier volgen twee suggesties voor simpele eiergerechten voor Pasen. Allereerst gevulde eieren. Pel de eieren, snijd ze doormidden, wip de dooier eruit, spoel ze met water schoon en dep ze met keukenpapier droog. Wrijf de dooiers met een lepel door een zeef en roer de korrels door de zachte boter en de mayonaise of pureer de dooiers, boter en mayonaise met een staafmixer of in een keukenmachine. Breng het mengsel met zout en peper op smaak. Vul hiermee de halve eieren met een spuitzak of met twee lepeltjes. Garneren: met toefjes groene kruiden, stukjes paprika, kappertjes, plakjes olijf, rolletjes ansjovis, garnalen, zalmeitjes of kaviaar. Voor rode vulling: roer 1-2 eetlepels tomatenpuree door de vulling, met een paar druppels tabasco.

Eiersalade: pel de hardgekookte eieren en haal ze boven een kom twee maal door een eiersnijder. Snijd de ham fijn en roer de snippers in de kom door de stukjes ei, de mayonaise en de zure room. Op smaak brengen met zout, peper, tuinkers of bieslook. Geef er geroosterd brood of stokbrood bij.

    • Annelène van Eijndhoven