De CDU kan weer dansen

In Essen danst de CDU. Iedereen is blij met Angela Merkel als partijvoorzitter. ,,Maar we zijn nog niet uit de gevarenzone.''

Congresganger Renate Diemers is opgelucht over de grote steun die Angela Merkel heeft gekregen als nieuwe voorzitter van de CDU. ,,Het lange applaus voor Merkel was echt spontaan'', zegt Diemers 's avonds in de grote Grugahalle van Essen, waar partijgangers dansen op big-band-muziek en met bier en worst stoom afblazen. `Ter zake' hangt op een groot spandoek achter de band. De verjongde CDU-top wil weer aan de slag. Diemers: ,,Maanden waren we verlamd door het bedrog van Kohl. Ik schaam me nog steeds als ik op straat naar mijn hoofd geslingerd krijg dat ik bij een partij van oplichters zit. Het is een bevrijding dat we nu met een nieuwe voorzitter weer voorwaarts gaan.''

Buiten de congrespoorten rammelen demonstranten, van wie één als Helmut Kohl verkleed, met grote bussen waarmee ze Bimbes willen ophalen – een woord uit de `Heimat' van de oud-kanselier voor geld `met een luchtje'.

Renate Diemers praat met haar partijgenoten aan een lange houten tafel na. Ze komen allemaal uit Recklinghausen, midden in de `kolenpot' van Noordrijn-Westfalen. Jong en oud vinden het ,,uitstekend'' dat ditmaal een Oost-Duitse in de partij het heft in handen krijgt. ,,Merkel is geloofwaardig. Ze staat dicht bij het volk. Als Oost-Duitse kan ze ook met veel overtuiging duidelijk maken waarom Europa naar het Oosten moet worden uitgebreid'', zegt Diemers. In 2003 moeten Polen en Tsjechië bij de Europese Unie komen, heeft Merkel gezegd. Dat is volgens Diemers bemoedigend. Met Merkel kan de partij ,,een nieuw begin'' maken. Maar een definitieve streep onder de affaire willen en kunnen de partijgenoten niet trekken, zegt Diemers bezorgd.

Wolfgang Schäuble, die als voorzitter door de Kohl-affaire moest aftreden, had 's morgens nog gewaarschuwd dat ,,we nog niet uit het dal zijn''. De partij is op de goede weg, maar de crisis ,,kwam als een bliksemschicht bij heldere hemel''. Bovendien is de parlementaire onderzoekscommissie nog maar net begonnen met de verhoren over de zwartgeldaffaire. Vrijdag wordt de CDU weer met de neus op de realiteit gedrukt. Dan moeten Schäuble en oud-penningmeester Brigitte Baumeister verschijnen voor de onderzoekscommissie, die wil weten wat er gebeurd is met de koffer met 100.000 mark die Schäuble van wapenhandelaar Schreiber heeft gekregen. Beiden hebben daarover tegenstrijdige verklaringen gegeven.

,,We zijn nog niet uit de gevarenzone. Wie weet welke adders nog onder het gras zitten als de commissie belangrijke getuigen verhoort'', zegt Roland Koch, minister-president van Hessen, in de Grugahalle.

Vervolg Merkel: pagina 4

MERKEL

'Met Merkel krijgt CDU weer impuls

Zelf balanceerde Koch aan de rand van de politieke afgrond toen aan het licht kwam dat Manfred Kanther, oud-partijvoorzitter in Hessen, er jarenlang zwarte partijrekeningen in Zwitserland op na had gehouden.

Maar na maanden van onheilstijdingen voor de partij en opheldering door de partij moet de CDU weer dringend oppositie voeren, vindt Koch. ,,De werkloosheid hier in het Roergebied is dubbel zo hoog als in andere delen van het land. Dat is wat ons werkelijk bezighoudt'', zegt Ludger Samson, tevens actief voor de CDU in Recklinghausen.

Wat heeft de rood-groene regering gedaan om de hoge werkloosheid van ruim vier miljoen te verminderen? ,,Niets''. In Recklinghausen gaan volgend jaar drie mijnen dicht. Dan staan er weer 3500 man op straat. ,,Daar moeten we iets aan doen. We hebben hier dringend banen nodig'', zegt Samson.

Daarom hamert de CDU in haar campagne in Noordrijn-Westfalen op beter onderwijs. ,,Het schoolsysteem is waardeloos.'' Telkens als er een leraar ziek is worden de kinderen naar huis gestuurd wegens gebrek aan personeel, klaagt Samson en waarom worden de 38.000 werkloze ingenieurs die Duitsland telt niet omgeschoold, vraagt hij zich af. ,,Dan hoeven we geen computerspecialisten uit India te laten komen''.

De hevige kritiek op de omstreden actie van CDU-lijsttrekker Jürgen Rüttgers in Noordrijn-Westfalen Kinder statt Inder steekt hem. ,,Ze zijn niet tegen buitenlanders. Er werken volop Turken en Polen in onze deelstaat.'' Samson heeft zelf met zijn vrouw drie buitenlandse kinderen geadopteerd, zegt hij om zijn argument kracht bij te zetten. En dat computerbedrijven buitenlandse specialisten nodig hebben begrijpt hij ook nog wel. ,,Maar waarom hebben wij deze mensen niet? Omdat we ze op de universiteiten niet opleiden. Op onderwijs wordt uitsluitend bezuinigd. Nu zitten we met de gebakken peren. Duizenden mensen raken hun baan kwijt en werkloze ingenieurs worden niet omgeschoold omdat ze te oud zijn.'' Dat is voor de CDU onacceptabel. ,,Wij willen deze mensen een perspectief geven.'' Zestien jaren regering-Kohl was volgens Samson te veel. Maar 34 jaren SPD in Noordrijn-Westfalen is veel te veel.

,,Nu Merkel tot nieuwe voorzitter is gekozen, krijgt de partij bij de verkiezingen een extra impuls'' zegt Samson optimistisch. Maar of Angela Merkel ook geknipt is als kanselierskandidaat? Daarover is hij gereserveerd. Net als Renate Diemers. ,,Laat ze zich eerst maar eens bewijzen'', zegt Diemers gedecideerd.

    • Michèle de Waard