Chase biedt op Britse Fleming

De Amerikaanse bank Chase Manhattan heeft een overnamebod uitgebracht op Robert Fleming, een van de laatste onafhankelijke zakenbanken in Groot-Brittannië. Het bod, voor een deel in contanten en voor een deel in aandelen, bedraagt in totaal 4,88 miljard pond sterling (17,7 miljard gulden).

De leden van de familie Fleming en andere aandeelhouders, met elkaar goed voor 54,7 procent van de aandelen, hebben het bod al aanvaard. Wanneer de overname is voltooid, zal de Britse zakenbank verder gaan onder de naam Chase Fleming. Er circuleerden al enige tijd geruchten dat Fleming, opgericht in 1873, zou worden overgenomen, maar het daarbij genoemde overnamebedrag (circa 2,5 miljard pond) een stuk lager. Vandaag liet Chase weten ,,zich zeer goed te voelen'' met de overnameprijs. De Amerikaanse bank betaalt 2,57 miljard pond in contanten. De rest wordt voldaan met aandelen.

De familie Fleming heeft 29 procent van de Britse bank in bezit. De in Hongkong gevestigde Jardine Matheson is goed voor 18 procent. De rest is in handen van grote beleggers en van het personeel.

Chase, de op twee na grootste bank in de Verenigde Staten, vergroot met de aanwinst de mogelijkheden voor vermogensbeheer over de hele wereld. In Azië en Europa versterkt de Amerikaanse bank haar activiteiten op het gebied van effectentransacties en begeleiding van fusies en overnames. Het vermogen dat Chase beheert neemt toe van 230 miljard tot 331 miljard dollar.

Chase-topman Bill Harrison verklaarde de mogelijkheden voor overnemingen in Europa te blijven onderzoeken, alhoewel hij grote acquisities na de inlijving van Fleming niet meer zo nodig acht. Hij vindt Europa voor overnames niet buitensporig duur. ,,De hele wereld is duur.'' Een paar maanden geleden kocht Chase voor 1,35 miljard dollar de Amerikaanse zakenbank Hambrecht & Quist.