CDU kiest `koningin' Merkel

Het partijcongres van de CDU heeft in Essen met een overweldigende meerderheid van 95,9 procent Angela Merkel (45) als nieuwe partijvoorzitter gekozen. ,,We zijn er weer'', zei een strijdlustige Merkel, die de partij na de Kohl-affaire uit het moeras wil halen. ,,Rood-groen kan zich warm aankleden.''

Merkel, afkomstig uit Oost-Duitsland, is de eerste vrouwelijke partijleider van de Bondsrepubliek. Haar toespraak was de 900 partijgangers dermate uit het hart gegrepen dat ze Merkel zes minuten lang toeklapten, uitgelaten op hun stoelen gingen staan en Angie, Angie riepen. Zo blij waren de trouwe partijsoldaten met hun nieuwe `koningin', dat de teleurstelling en de verbittering van de laatste vijf maanden over het zwartgeldschandaal gisteren in Essen even waren vergeten. Nu al is Merkel in de opiniepeilingen populairder dan bondskanselier Gerhard Schröder (SPD); ook krabbelt de CDU als partij voorzichtig op, maar als er vandaag verkiezingen zouden worden gehouden krijgen de christen-democraten niet meer dan 35 procent van de stemmen, de SPD 43 procent. Dat zal veranderen, als het aan Merkel ligt. ,,We willen de drijvende kracht zijn in Duitsland en we willen weer de nummer één worden.'' De nieuwe voorzitter heeft een helder doel voor ogen: een verkiezingszege in 2002.

In een krachtige toespraak zette Merkel zelfbewust de koers uit voor de komende twee jaren. ,,We willen de kans die in onze crisis schuilt, met beide handen pakken'', zei ze. Maar ze stond ook stil bij het grootste slachtoffer van het financiële schandaal, Wolfgang Schäuble, die genoodzaakt was als partijvoorzitter af te treden. Zijn vertrek noemde Merkel `het treurigste' wat haar de laatste weken als partijsecretaris was overkomen. Ook toonde de nieuwe CDU-voorzitster zich ruimhartig tegenover oud-kanselier Helmut Kohl, ,,voor wie het niet gemakkelijk moet zijn om voor het eerst sinds 1951 niet op een partijcongres te verschijnen''. Merkel prees Kohls historische prestaties, zoals de euro en de Duitse hereniging.

De CDU zal onder leiding van Merkel haar Europese werk voortzetten. Ons hart klopt voor Duitsland en Europa, zei Merkel. Met de EU-uitbreiding moet volgens haar vaart worden gemaakt. De regering-Schröder waagt zich niet aan een datum, maar Merkel vindt dat vanaf 2003 de eerste landen zoals Polen en Tsjechië opgenomen moeten worden. ,,Deze landen hebben er geweldig toe bijgedragen dat we vandaag niet meer met het communisme hoeven te leven. Ze hebben recht op deelname aan de Europese Unie.'' Merkel hekelde de pogingen van de regering om een EU-lidmaatschap van Turkije te forceren.

Hoofdartikel: pagina 7