Bouwfonds met ABN Amro in vastgoedbank

Bouwfonds en moederbedrijf ABN Amro richten samen een vastgoedbank op. De bank begint eind dit jaar met ongeveer 120 medewerkers en een financieringsportefeuille van 8 miljard gulden, afkomstig van Bouwfonds en ABN Amro.

Dit heeft bestuursvoorzitter C. Hakstege van Bouwfonds (ontwikkeling en financiering van vastgoed) vanmorgen bekendgemaakt bij de presentatie van de jaarcijfers in Amsterdam. ABN Amro is sinds begin dit jaar eigenaar van Bouwfonds. De beide bedrijven willen hun vastgoedactiviteiten bundelen om hun positie in het buitenland te versterken. Na Nederland moet Duitsland een tweede thuismarkt worden, aldus Hakstege.

Bouwfonds heeft een goed jaar achter de rug. De winst steeg met 12 procent tot 202 miljoen gulden. De omzet bedroeg in 1999 3,96 miljard gulden, een toename met 150 miljoen gulden.

De winstgroei is vooral toe te schrijven aan de voorspoedige gang van zaken in vastgoedontwikkeling. Het bedrijfsresultaat steeg van 124 miljoen naar 159 miljoen gulden. Zowel in de woningsector als bij commercieel vastgoed boekte het bedrijf groei van activiteiten en een substantieel hoger resultaat. Bouwfonds, de grootste projectontwikkelaar op de Nederlandse woningmarkt, verkocht vorig jaar 6.500 woningen, 400 meer dan een jaar eerder.

Het resultaat in de financieringssector stond daarentegen onder druk. Het lag met 120 miljoen gulden 6 miljoen onder het niveau van 1998. Als oorzaken van de daling noemt Bouwfonds hogere provisielasten in verband met de recordproductie aan nieuwe hypotheken (8,4 miljard gulden) en hoge kosten voor de afdekking van het renterisico in de offerteperiode. Bouwfonds beheerde eind 1999 voor 28,7 miljard gulden aan hypotheken, een toename met 3,6 miljard gulden.

Bouwfonds (1.000 medewerkers) verwacht dit jaar belangrijke voortgang te boeken bij de inzet van Internet voor zijn activiteiten. Het hypotheekbedrijf, de vijfde verstrekker van hypotheekleningen in Nederland, is overgestapt op een strategie waarbij het zijn producten via verschillende kanalen verkoopt. Internet krijgt daarbij een belangrijke plaats.

ABN Amro verkreeg in januari 2000 de economische eigendom van Bouwfonds. De aandeelhouders, 478 gemeenten, hebben tot en met 2004 nog de meerderheid van de zeggenschap in wat nu formeel ABN Amro Bouwfonds Nederlandse Gemeenten NV heet. De in Hoevelaken gevestigde onderneming behoudt een grote zelfstandigheid.