Big Mother

Wat wil De Nieuwe Omroep?

Omdat dat voor mij nog steeds onvoldoende duidelijk was helder, moet je tegenwoordig eigenlijk zeggen, maar transparant is nog mooier – toog ik gisteren naar Hilversum. Daar, in de kantoortoren van Teleac/NOT met weids uitzicht over de omroepmetropool, hield De Media Club International (MCI) een bijeenkomst met Walter Etty, een van de boegbeelden van De Nieuwe Omroep.

De MCI beoogt `een eigentijds, informatief en informeel ontmoetingsplatform te bieden aan pers- en omroepmensen, uitgevers, onafhankelijke film- en tv-producenten, alsmede beleidsbepalende functionarissen uit de communicatie-industrie'. Zij ontmoeten o.a. `inleiders als mr. Pieter van Vollenhoven, binnen- en buitenlandse premiers' en andere leden van `deze strategische elite'. Ook houdt men `vaar- en golfdagen'.

Etty kreeg van dit gezelschap weinig weerwerk, hoewel hij als vanouds de vloer aanveegde met de publieke omroep. Hij vergelijkt die graag met `een gevangenis', die ten onrechte staatssteun geniet, en het blijft dan ook een raadsel waarom De Nieuwe Omroep niets liever doet dan op de deur van deze gevangenis te bonzen en om toelating te smeken. 's Morgens had Etty nog een bezoek aan het Commissariaat van de Media gebracht om er de gegevens van 77.200 aspirantleden te deponeren. Als staatssecretaris Van der Ploeg positief beslist over De Nieuwe Omroep, mag er vanaf september uitgezonden worden. Etty was zeer optimistisch, het leek hem nog slechts `het afwikkelen van formaliteiten'.

Zou de `strategische elite' al zozeer onder de indruk zijn geraakt van de doelen en programmaplannen van De Nieuwe Omroep? Je kunt het je nauwelijks voorstellen, want die plannen zijn nog altijd vaag en weinig origineel. Etty verwees ons hiervoor naar de Internet-site van De Nieuwe Omroep, en wat vinden we daar? Onder meer een plan voor een late night show (een soort Barend & Van Dorp), een persprogramma (een soort Buitenhof) en een programma waarin tien mensen in een gebouw opgesloten worden om een probleem op te lossen – jawel, een soort Big Brother, en het moet dan ook Big Mother gaan heten, want een beetje vernieuwing kan geen kwaad voor een nieuwe omroep.

Wat Etty en consorten in hun programmering in ieder geval niet willen, is `decadent cynisme'. Als voorbeeld daarvan noemde hij de aanpak van Ferry Mingelen bij Den Haag Vandaag. ,,Zo'n Mingelen, waarom zit die daar eigenlijk?'' vroeg Etty zich af. ,,Wij herkennen ons daar op geen enkele manier in, het heeft geen aansluiting op de nieuwe betrokkenheid.''

Nieuwe betrokkenheid? Wat bedoelt De Nieuwe Omroep daarmee? Ik moet misschien verwijzen naar de eerste doelstelling uit zijn manifest: ,,Dat de Nederlandse kijker/luisteraar wordt opgenomen in de mondiale kringloop van ideeën; niet alleen als consument, maar ook als producent ervan.''

Zoiets dus.

    • Frits Abrahams