Ajax is creatiever in het theater dan op het veld

Met veel zelfspot viert Ajax het eeuwfeest met een musivue. Wat doet die stapel papier in het Ajax-museum? ,,Dat zijn de onopgevolgde adviezen van Cruijff.''

In de Arena valt dit seizoen weinig te genieten, op het toneel is de amusementswaarde bij Ajax aanzienlijk hoger. De creativiteit van de honderdjarige voetbalclub heeft zich verplaatst van het veld naar het theater. Zo bleek gisteravond bij de première van 'n juichtoon da'vre langs de velden, die drie dagen in de RAI wordt opgevoerd ter gelegenheid van het eeuwfeest. De combinatie van revue en musical, door regisseur Fred Florusse omgedoopt tot een musivue, kent zelfspot, cynisme, zelfkritiek en leedvermaak. Voor en door Ajacieden.

Voorzitter Michael van Praag, commercieel bestuurslid Jaap Ellerbroek, zijn voorganger Uri Coronel en Hennie Henrichs vertolken prominente rollen. Assistent-trainer Jan Olde Riekerink zorgt voor vocale hoogstandjes en ook Cassandra Verlaat, vrouw van verdediger Frank, kan er wat van. Freek de Jonge staat met zijn talent garant voor een waardig intermezzo.

De musivue, grotendeels geschreven door Van Praag en Coronel, is op het laatste moment geactualiseerd. Op verzoek van Florusse zorgde medetekstschrijver Jack Spijkerman ervoor dat de beledigde Johan Cruijff ook in de sketches werd verweven. Als Feyenoord-stoewert Crooswijk (Van Praag) door Van den Herik naar het eeuwfeest wordt gestuurd omdat de Feyenoord-voorzitter die dag niet kan, komt hij in het Ajax-museum terecht. Daar vraagt hij zich af wat de forse stapel papieren voorstelt tussen de relikwieën. ,,Dat zijn de onopgevolgde adviezen van Johan Cruijff'', legt museum-directeur Thijs Lindeman uit aan de nieuwe versie van de creatie van Ton van Duinhoven.

Van Praag trekt vooral de aandacht met zijn zelfgeschreven lied Abe Meijer, waarin een joodse vader zijn pasgeboren baby een carrière bij Ajax toewenst in plaats van een goede studie. Van Praag wordt binnenkort voor het eerst zelf vader. Ellerbroek en Henrichs halen als verstokte supporters herinneringen op in een soort doorlopende Muppet-show. Ellerbroek levert bovendien een fraaie imitatie van Michels. Ook de De Boertjes worden op de hak genomen in hun transferonderhandelingen met penningmeester Van Os, vertolkt door Arena-omroeper Joop Leeuwendaal, schoonvader Rob Cohen (Coronel), directeur Frank Kales en makelaar Rob Jansen. Kales komt dribbelend met een basketbal binnen. Van Os laat hem weten dat hij over het geld gaat en dus de baas is.

Olde Riekerink vraagt op de melodie van Marco Borsato's Dromen zijn bedrog om een betere grasmat. ,,Geef ons een veld. We zijn die moestuin meer dan zat.'' En: ,,Wij hebben geen verplaatsbare mat nodig zoals Vitesse, bij ons verdwijnt het gras vanzelf.''

De Jonge roept nog iets over de verzakelijking. ,,Sfeerproeven in de Arena is net zo moeilijk als een goed gesprek voeren met de F-Side.'' De revue is min of meer een herhaling van vijftig jaar geleden, toen Michaels vader Jaap meespeelde. En hoe nu verder met het voetbal? Advies van Crooswijk: ,,Stop er mee. Ga op zondag lekker met je schoonmoeder wandelen.''

    • Erik Oudshoorn