Actie tegen combi-kaart verboden

Burgemeester A. Rombouts van Den Bosch heeft een demonstratie van Ajax-supporters tegen de zogenoemde combi-regeling verboden. De betoging was aangekondigd bij de wedstrijd FC Den Bosch-Ajax, volgende week woensdag.

De Onafhankelijke Fanclub Ajax meldde vanochtend dat ze een kort geding aanspant tegen de beslissing van Rombouts. De fanclub voert aan dat de demonstratie een vreedzaam karakter heeft. Ze verwacht dat de rechtbank in Den Bosch zich komende maandag over het meningsgeschil zal buigen. De combi-regeling houdt in dat supporters van de bezoekende voetbalclub bij risicowedstrijden een gecombineerd entreebewijs en treinkaartje moeten kopen. Ze reizen vervolgens gezamenlijk en onder politiebegeleiding naar het stadion.

Burgemeester Rombouts verbood het duel tussen FC Den Bosch en Ajax eerder al twee keer, omdat er ook toen demonstraties waren aangekondigd. Volgende week woensdag mag de wedstrijd wél doorgang vinden. De gemeente Den Bosch beschouwt FC Den Bosch-Ajax als een risicowedstrijd. Daarom wil de burgemeester daarbij niet met een demonstratie van verschillende groepen supporters hebben te maken.

Rombouts acht het ,,hoogst waarschijnlijk'' dat supporters van andere voetbalverenigingen zich bij de protestactie in Den Bosch zullen aansluiten. De supportersvereniging van FC Utrecht had, bijvoorbeeld, al aangekondigd op 19 april (de dag van FC Den Bosch-Ajax) actie te gaan voeren tegen de combi-regeling. Rombouts vreest dat dergelijke demonstraties tot ongeregeldheden leiden.

Eind februari van dit jaar liepen soortgelijke supportersacties in Tilburg uit op vechtpartijen tussen de mobiele eenheid en honderden voetbalvandalen. De politie pakte toen 236 relschoppers op, in het bijzonder op de snelwegen in de richting van de stad. Het betrof bijna allen aanhangers van Feyenoord, dat die dag op bezoek ging bij Willem II.

Na die rellen zijn ook in politiek-Den Haag stemmen op gegaan de zogenoemde combi-regeling aan te passen.