VS verwachten demonstraties tegen IMF

De politie van Washington bereidt zich voor op massale protestdemonstraties tegen het Internationale Monetaire Fonds (IMF) en de Wereldbank, die volgende week in de Amerikaanse hoofdstad hun voorjaarsbijeenkomsten houden. De autoriteiten willen een herhaling voorkomen van de rellen die vorig jaar in Seattle uitbraken, toen deels dezelfde groepen daar demonstreerden tegen de Wereldhandelsorganisatie (WTO). De demonstranten, bijeengebracht door een coalitie van milieu-organisaties, vakbonden, kerkelijke groepen en studenten, zeggen dat ze vreedzaam zullen demonstreren. Ze verwijten het IMF en de Wereldbank dat zij de armoede, de milieuvervuiling en de slechte arbeidsomstandigheden in de Derde Wereld verergeren. Meer in het algemeen wijzen de demonstranten, net als in Seattle, de globalisering af zoals die in de praktijk wordt gebracht door de kapitalistische economieën. De betogers hebben een reeks van activiteiten gepland, die moet uitmonden in massale protestbijeenkomsten op 16 en 17 april, als ministers van Financiën uit de hele wereld in Washington worden verwacht. Bij een eerste demonstratie die gisteren werd gehouden, voor het kwijtschelden van de schulden van Derde-Wereldlanden, was de opkomst lager dan verwacht. President Clinton riep het Congres op om honderd procent van de schulden aan de armste landen kwijt te schelden.