Vrouw dood na fout bloed

Een 54-jarige Heerlense hartpatiënte is vorige week donderdag overleden nadat zij tijdens een hartoperatie in het Academisch Ziekenhuis Maastricht (AZM) tweehonderd milliliter verkeerd bloed kreeg toegediend. Het ziekenhuis geeft de fout toe. Het openbaar ministerie en de Inspectie van de Volksgezondheid zijn een onderzoek begonnen.

Volgens een woordvoerder van het AZM is voorafgaand aan een bypassoperatie die de vrouw woensdag onderging een fout gemaakt door een medewerker van het laboratorium. Die bestelde per computer een zak bloedplasma met bloedgroep A. De vrouw had bloedgroep 0-positief, hetgeen ook in haar medisch dossier stond.

Het toedienen van de lichaamsvreemde rode bloedcellen leidde tot een heftige reactie van het lichaam. De woordvoerder: ,,Onmiddellijk na de operatie traden complicaties op, waarna ontdekt is dat de bloedgroep niet juist was. De fout was toen al niet meer te herstellen'.

Vrijdag is het stoffelijk overschot in het gerechtelijk laboratorium in Rijswijk onderzocht. Het onderzoek heeft uitgewezen dat het verkeerde bloed inderdaad de doodsoorzaak was. Het openbaar ministerie onderzoekt nog of er sprake is geweest van nalatigheid door een of meer medewerkers van het AZM.

Volgens het AZM is de fout niet alleen aan de medewerker van het laboratorium toe te rekenen. ,,Wij moeten constateren dat ook het controlesysteem heeft gefaald', aldus de woordvoerder. ,,De medewerker is zwaar aangeslagen, krijgt psychische hulp. Net als de familie. Dit is rampzalig voor alle betrokkenen.'