Veilingen maakten illegale afspraken

Federale antitrust-onderzoekers hebben bewijzen dat de oud-voorzitters van Sotheby's en Christie's afspraken hebben gemaakt om de concurrentie te beperken. De commissietarieven die de veilinghuizen in rekening brengen aan kopers en verkopers werden volgens deze afspraken kunstmatig gelijk gehouden. Alfred Taubman van Sotheby's en Sir Anthony Tennant van Christie's hebben de regeling persoonlijk doorgesproken.

Alfred Taubman diende zijn ontslag in op 21 februari, evenals Sotheby's directeur Diana Brooks, nadat Christie's als eerste had aangekondigd alle medewerking te verlenen aan het justitiële onderzoek over prijsafspraken. Dit onderzoek was al in 1997 gestart maar leek op niets uit te lopen. Uit memo's die Christie's aan de aanklagers overhandigde, blijkt nu dat prijsafspraken daadwerkelijk zijn gemaakt. Taubnam en Tennant ontkennen elke betrokkenheid en zijn niet beschikbaar voor commentaar.

Christie's en Sotheby's beheersen 95 procent van alle veilingbedrijfsactiviteiten ter wereld, met een omzet van 4 miljard dollar. Volgens de rapporten hebben de veilinghuizen lijsten uitgewisseld met namen van rijke klanten die geen commissie hoefden te betalen. Tegelijkertijd rekenden ze tot 20 procent commissie aan andere verkopers. (Reuters)