Topoverleg Noord- en Zuid-Korea

Voor het eerst in de geschiedenis zullen de leiders van Noord- en Zuid-Korea elkaar ontmoeten. De bijeenkomst zal in juni plaatshebben in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang, zo is vanochtend bekendgemaakt.

De komende top tussen de Noord-Koreaanse president, Kim Jong-il, en zijn Zuid-Koreaanse ambtgenoot, Kim Dae-jung, betekent een doorbraak in de relaties op het Koreaanse schiereiland, waar nog altijd de Koude Oorlog woedt. Beide presidenten zullen praten over economische steun aan en investeringen in Noord-Korea en over hereniging van families die sinds de Koreaanse Oorlog (1950-'53) gescheiden zijn. Geheime onderhandelingen in China hebben afgelopen zaterdag geleid tot de overeenkomst over de top.

De Zuid-Koreaanse president meent, volgens een woordvoerder, dat de top ,,mogelijkheden schenkt voor ontwikkeling en welvaart voor de natie en voor het verzekeren van vrede op het Koreaanse schiereiland''. Het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA stelt dat het doel ,,versnelling van nationale hereniging, uitwisseling en samenwerking'' is. Noord-Korea is de laatste maanden bezig met een diplomatiek offensief om de situatie te verbeteren. Diplomatieke relaties zijn aangegaan met Italië en gesprekken zijn onderweg met de VS en Japan. De laatste twee hebben vandaag de komende top verwelkomd. De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il heeft sinds zijn aantreden in 1994 nog nimmer een ontmoeting met een ander staatshoofd gehad.

De oppositie in Zuid-Korea is furieus en stelt dat de aankondiging vandaag niet meer is dan een verkiezingsstunt van de president om kiezers naar zijn kamp te lokken. Aanstaande donderdag zijn er parlementsverkiezingen in het land. Het Koreaanse zakenleven onthaalde de aankondiging met een stijging van de beurskoersen in Seoul met 4 procent.

De Koreaanse oorlog werd in 1953 beëindigd met een wapenstilstand. Formeel zijn Noord- en Zuid-Korea nog steeds met elkaar in oorlog. Een keer eerder is een topontmoeting aangekondigd tussen de presidenten van de beide Korea's. Dat was in 1994, toen er sterke aanwijzingen waren dat Noord-Korea kernwapens ontwikkelde. Door een bezoek van de Amerikaanse oud-president Carter aan Pyongyang werd op het laatste nippertje een gewapend conflict vermeden. Carter maakte de weg vrij voor een gesprek tussen de toenmalige Noord-Koreaanse president, Kim Il-sung, en zijn toenmalige ambtgenoot, Kim Young Sam. Maar enkele weken voordat de top zou plaatshebben, overleed Kim Il-sung.

Analyse pagina 4

    • Hans van der Lugt