`Toezichthouder bij Schelde nodig'

Minister Jorritsma (Economische Zaken) moet een onafhankelijk toezichthouder benoemen bij de Koninklijke Schelde Groep (KSG) in Vlissingen. Zo kan worden voorkomen dat de huidige directie opnieuw beslissingen neemt die de geplande overname door Damen Shipyards compliceren.

Dit voorstel doet vakbondsbestuurder C. Baggerman van de Reformatorisch Maatschappelijke Unie (RMU), die een kleine tien procent van de 1.200 personeelsleden van De Schelde vertegenwoordigt.

Dit weekeinde werd bekend dat de overname van De Schelde door scheepsbouwer Damen (de staat bezit 90 procent van KSG) onder druk staat wegens onder meer een uitstel van betaling dat vorige week is aangevraagd voor een dochter van De Schelde. Ook zijn uit boekenonderzoek door Damen forse tegenvallers gebleken, die volgens de meest optimistische schatting 80 miljoen gulden omvatten. Een pessimistisch scenario gaat uit van 200 miljoen gulden.

Volgens de RMU mag het niet langer gebeuren dat de KSG-directie gedurende het boekenonderzoek beslissingen neemt zonder kandidaat-koper Damen daarin te kennen. De raad van commissarissen is te veel verweven met de directie en ,,houdt onvoldoende distantie'', aldus Baggerman. ,,Het is niet in het belang van Damen dat er voor andere delen surseance wordt aangevraagd. Laat de minister iemand met ervaring in de scheepsbouw benoemen die de belangen van Damen bij de directie onder de aandacht brengt.''