Technologiefondsen in trek op kalm Damrak

De TMT-sector (technologie, media en telecom) was vanmorgen in trek op het Damrak, waardoor het gebruikelijke beeld van stijgende koersen van KPN, ASML, UPC, Philips en VNU zich aftekende. ABN Amro moest omlaag, hoewel een direct verband met de op World Online geleden verliezen niet kon worden gelegd.

Van de TMT-groep was UPC duidelijk de grootste stijger. Het gunstige slot van de Amerikaanse Nasdaqindex, die vrijdag met een koersstijging van 4,2 procent een bange week afsloot, verbeterde vanmorgen in Europa met name de stmming onder de Internetfondsen. Dat was indirect te merken aan de moedermaatschappijen van reeds genoteerde of naar de beurs te brengen Internetbedrijven. In Parijs profiteerde France Telecom van dochter Wanadoo, in Duitsland veerde Deutsche Telekom op onder de belangstelling van beleggers voor T-Online.

UPC, dat dochter Chello naar de beurs brengt, kon vanmorgen in Amsterdam 6,0 procent omhoog tot 51,30 euro. Indrukwekkender dan de klim van UPC, dat nog steeds 33 procent onder zijn record van 20 maart noteert, was de opmars van KPN. Dat viel vorige week woensdag nog naar een slot van 92,25 euro, maar noteerde vanmorgen met een stijging van 4,5 procent alweer 125,35 euro. Dat is 17 procent onder zijn koerspiek van 151,25 euro van 6 maart.

Ook VNU en Wolters Kluwer konden omhoog, met stijgingen van respectievelijk 3 procent en 2,3 procent. Elsevier perste er een minieme winst uit, met een stijging van 0,2 procent.

Tegen het middaguur stond de AEX op 674,8 punten, een stijging van 3,46 punten ofwel 0,5 procent. Daarmee week Amsterdam niet echt af van het Europese gemiddelde. Londen was lager, Frankfurt gematigd hoger. Alleen de beurs van Parijs wist significant te stijgen.

Tot de verliezers onder de hoofdfondsen behoorden onder andere Ahold, Koninklijke Olie en de `financials'. Van de banken was ABN Amro het minst gewild. Het aandeel daalde met 1,72 procent naar 22,86 euro. ABN Amro heeft bekendgemaakt enkele tientallen miljoenen guldens verlies te hebben geleden op de handel in WOL-aandelen.

In Amsterdam lieten de automatiseringsfondsen op de lokale markt grote stijgingen zien. Internetbedrijf ViaNetworks steeg met 6,92 procent naar 25,50 euro. De geplaagde Internetaanbieder World Online klom met 3,64 procent naar 19,95 euro.

Unilever moest met 3 procent terug tot 50,45 euro, en was onder de hoofdfondsen de grootste daler – net voor Ahold. Ahold zelf moest met 2,5 procent naar beneden nadat bleek dat het concern voor 3 miljard euro (met een optie op nog eens 0,45 miljard euro) aandelen en converteerbare obligaties zal uitgeven. Het kapitaal wordt opgehaald voor de overname van US Food Services en de koop van een belang van 50 procent in ICA. Over twee weken worden meer details bekendgemaakt.