Te koop

Achter glas

Isolerende achterzetramen van Metaglas (informatie en bestellen via (0344) 61 89 30 of www.metaglas.nl). Afhankelijk van de gekozen variant, moeilijkheidsgraad van plaatsing en de benodigde oppervlakte variëren de kosten van enkele honderden, tot een paar duizend gulden.

Nuttig zijn ze wel, maar niet echt elegant: de geluid- en warmte-isolerende voorzetramen die in de wintermaanden voor de ruiten van menige gevel zitten. Metaglas komt nu met achterzetramen die binnenshuis aan het raamkozijn worden bevestigd. Het voordeel is vooral voor monumentale (en dus enkelbeglaasde) panden duidelijk: de gevels behouden hun authentieke karakter.

De achterzetramen worden zo onopvallend mogelijk gemonteerd. Als het even kan worden de scharnieren op het glas bevestigd, zodat kozijnen onaangetast blijven. Als dat niet kan, zijn de ruiten leverbaar met een nauwelijks zichtbare omlijsting.

Restauratiebedrijf Koninklijke Woudenberg B.V.in Ameide voorzag het Vredespaleis in Den Haag van Metaglasramen. T. Roode van Woudenberg: ,,Het grote voordeel is dat ze geen omlijsting hebben en dus echt nagenoeg onzichtbaar zijn. Niet alleen de buitenzijde van het pand, maar ook de binnenzijde blijft dus authentiek.''

Mini-trap

Altrex zoldertrappen met isolerend luik. Verkoop via een aantal bouwmarkten (informatie (0341) 27 44 44). Er zijn twee luxe en twee doe-het-zelf versies. Prijzen vanaf ƒ250.

Het is meestal een sta-in-de-weg: de trap naar het zolderluik. Eenmaal ingeklapt rest een tochtig gat of een slechtsluitend luik. Altrex heeft nu een zoldertrap op de markt gebracht waar het luik al aan vast zit. Er zijn een aantal standaard maten, maar maatwerk is ook leverbaar. De luiken hebben alle een laag isolerend materiaal. De trap is inklap- of inschuifbaar en past dan binnen de afmetingen van het luik, waardoor hij weinig ruimte inneemt.

Rex Pasteur uit Den Haag is doe-het-zelver en heeft in zijn nieuwe huis eigenhandig een zoldertrap gemaakt. ,,Een goed idee om de trap aan het luik te bevestigen, waardoor hij naar beneden komt bij het openen. Mijn luik klapt naar boven, staand op een kruk trek ik vervolgens de ladder van de zolder af. In het Altrex-systeem klapt het luik naar beneden en klaar ben je. De isolatie vind ik niet zo'n uitvinding, die had ik op mijn luik zelf al aangebracht.''

Dubbel licht

Itty Bitty Booklight, leeslampje van PF Design Studio (informatie en verkoopadressen: (040) 254 54 18). Voor ƒ119,00 te koop bij een aantal designzaken.

Je hebt bedlezers en bedleeshaters. Maar gebakkelei in de slaapkamer over het al dan niet ontsteken van het licht is overbodig met een piepklein leeslampje. Bijvoorbeeld met de Itty Bitty. Dit onlangs door PF Design Studio op de markt gebrachte lampje kan aan een boek geklemd worden. Als de proef op de som genomen wordt, blijkt de Itty Bitty aan alle verwachtingen te voldoen. Hij is klein, zeer licht in gewicht, solide, geeft helder licht dat niet verder reikt dan het oppervlakte van een gemiddeld boek en valt de slapende wederhelft dus niet lastig. Het lampje kan zowel met batterijen als via het stopcontact worden gevoed. Ook handig voor op vakantie of voor de bijrijder tijdens nachtelijke autoritten.

ARANKA KLOMP

    • Aranka Klomp