Stunt HGC leidt tot krankzinnige ontknoping van hockeycompetitie

Sonja Thomann was er beduusd van en met haar de rest van de HGC-selectie. ,,Ik weet niet goed of ik het moet geloven'', stamelde de HGC-coach toen het nieuws vanuit Eindhoven tot haar was doorgedrongen. Niemand die het de Duitse kwalijk nam, want zelfs de grootste optimist had vooraf geen stuiver gegeven voor de kansen van de ploeg uit Wassenaar.

Zelden beleefde de Nederlandse hockeyhoofdklasse zo'n krankzinnig slot van de reguliere competitie als gisteren. Het reeds afgeschreven HGC verbaasde vriend en vijand door koploper Bloemendaal op eigen veld met 7-2 te vernederen. Vanuit Eindhoven kreeg de ploeg uit Wassenaar steun uit onverwachte hoek in de strijd om de laatste play-offplaats: middenmoter Kampong weigerde zich door thuisploeg Oranje Zwart tot een salonremise te laten verleiden en haalde met 7-4 een forse streep door de rekening van de vice-landskampioen.

Zo kan het gebeuren dat niet OZ maar HGC vrijdag in de halve finales van de play-offs mag aantreden tegen Bloemendaal. In de andere halve eindstrijd volgens het best-of-three-principe staan de nummers twee en drie tegenover elkaar, respectievelijk Amsterdam en Den Bosch. Van het viertal heeft HGC sinds gisteren niets meer te verliezen, zoals spelers en begeleiders na afloop in koor verkondigden.

Eenmaal bekomen van de schrik en de opwinding beweerde Thomann vooraf geen moment in paniek te zijn geweest, ook al hing het lot van HGC aan een zijden draad. Haar ploeg sprokkelde in de laatste vier duels weliswaar slechts één puntje bijeen, het doelgerichte spel sterkte de coach in de overtuiging dat zelfs Bloemendaal, dit seizoen thuis nog ongeslagen, geen onneembare hindernis was. ,,Bovendien wist ik dat aan de winning mood van Oranje Zwart eens een einde moest komen.''

Dat gebeurde ook, met dank aan Kampong-spits Paul-Robert Lankhout. Met drie treffers stond de topscorer van de hoofdklasse (31 doelpunten) gisteren aan de basis van de overwinning op OZ, dat bezweek onder de druk en liefst zeventien strafcorners om zeep hielp. ,,Die Lankhout mag het Nederlands elftal in'', sprak zijn HGC-collega Bram Lomans, die zelf vanwege een operatie aan de pols het toernooi om de Champions Trophy, eind mei in Amstelveen, aan zich laat voorbijgaan.

Behalve Lankhout werkte ook Bloemendaal gewillig mee aan de opleving van HGC. Sterker nog, de regerend landskampioen wekte geen moment de indruk het duel serieus te nemen en maakte zich zodoende belachelijk ten overstaan van het eigen publiek. Als een stel makke schapen struinde het elftal van coach Bert Bunnik over het kunstgras, om pas na vijftien minuten wakker te schrikken. Toen was het duel al lang en breed beslist, na drie doelpunten en één assist van smaakmaker Ronald Brouwer.

Bunnik weet de afstraffing aan een gebrek aan bezieling. ,,Ik zag het de hele week al aankomen. De jongens wilden niet tot het gaatje gaan.'' Eenzelfde mening verkondigde aanvoerder Diederik van Weel. ,,Wij hadden niets meer te winnen'', luidde het weinig overtuigende excuus.

Met de verrassende zege op Bloemendaal besloot HGC een roerige week, die acht dagen geleden begon toen naaste belager OZ de thuisploeg met 5-1 volledig zoek speelde. Daardoor trok de ploeg uit Eindhoven het initiatief naar zich toe in de tweestrijd om de laatste play-offplaats. De zeperd was voor een deel van de HGC-achterban het sein om het ongenoegen de vrije loop te laten.

Lijdend voorwerp was Stephan Veen, de 29-jarige aanvoerder die sinds een maand niet inzetbaar is wegens een hamstringblessure. In de wandelgangen deed het gerucht de ronde dat de balvirtuoos zich spaarde met het oog op de Olympische Spelen, en zodoende de clubbelangen verkwanselde. Een roddel die daags na de nederlaag tegen OZ breed werd uitgemeten in De Telegraaf, in een artikel waar ook Thomann haar twijfels liet doorschemeren.

Veen, doorgaans de rust zelve, was witheet toen hij de uitspraken onder ogen kreeg en eiste opheldering. Die kreeg hij: het bestuur schaarde zich onvoorwaardelijk achter de belaagde international en Thomann verklaarde de bewuste uitspraken nooit te hebben gedaan. Gisteren herhaalde ze die boodschap. ,,Stephan is een sportman in hart en nieren, iemand die nooit verzaakt. Als hij niet speelt, kan hij niet spelen.''

Veen kon die woorden slechts beamen. ,,Alle artsen hebben het sein op rood gezet. Als er iemand is die graag wil spelen, dan ben ik het wel, zeker omdat dit mijn laatste seizoen bij HGC is.''

Dat geldt niet voor Lomans, die gisteren aankondigde ook volgend seizoen weer in Wassenaar te spelen. Daarmee maakte de 24-jarige international een einde aan speculaties als zou hij een overstap naar Den Bosch overwegen. ,,Ik blijf en wil meebouwen aan een nieuwe ploeg.''

    • Mark Hoogstad