Stedengidsen

In San Francisco is het vandaag 17 graden. De komende dagen wordt het nog iets warmer, waarna een bewolkte periode volgt. Aldus het weerbericht op de gids voor San Francisco en de Bay Area van de zoekmachine Yahoo. Dit is één van de vele stedengidsen die het web rijk is.

Wie een dezer dagen naar de Bay Area (San Francisco en omgeving) gaat, kan meedoen aan een hardloopwedstrijd op de campus van Stanford University in Palo Alto of naar een tangoballet in San Francisco.

Stedengidsen zijn een handig hulpmiddel voor de moderne reiziger. In tegenstelling tot reisgidsen die al verouderd zijn op het moment dat ze gedrukt worden, zijn stedensites vrijwel actueel. Het web biedt behalve actualiteit nog andere voordelen boven papieren riesgidsen. Wie naar het tangoballet in San Francisco wil, kan bij Yahoo meteen een recensie lezen, kaartjes bestellen, kijken waar de voorstelling plaats vindt en een restaurant in de buurt uitzoeken om voor of na het ballet te gaan eten. De recensies en kaartjes verschijnen op de site van Yahoo via CultureFinder. CultureFinder is een website met alle culturele evenementen voor de Verenigde Staten. De eenvoudig doorzoekbare database bevat meer dan 350.000 concerten, tentoonstellingen en theatervoorstellingen.

Behalve voor San Francisco en omgeving heeft Yahoo ook gidsen voor onder meer Los Angeles, Washington D.C., New York en Chicago. Wie naar New York gaat, moet ook New York Today bezoeken, de gids van The New York Times. New York Today wordt gemaakt door professionele redacteuren en critici, die bijvoorbeeld restaurants en tentoonstellingen beoordelen.

De site bevat een uitgebreid overzicht van restaurants, bioscopen, theaters, musea, boekwinkels en hotels. Bewoners en toeristen kunnen van dag tot dag bekijken wat er te doen is in de stad of per categorie (restaurants, musea) of stadsdeel (Manhattan, Brooklyn) zoeken. Voor bewoners en bezoekers die wat langer blijven is de categorie `Near my home' heel praktisch. Wie bijvoorbeeld in Lower Manhattan woont, kan precies zien wat er op loopafstand van zijn of haar appartement te doen is. Ook wasserettes en sportscholen zijn in het buurtoverzicht opgenomen.

Net als de gidsen van Yahoo bevat ook New York Today nieuws. Bewoners van Lower Manhatten kunnen deze week lezen dat er binnenkort een reuzensupermarkt in hun buurt wordt gebouwd. In The Bronx heeft een rechter besloten dat de pornozaak Love shack open mag blijven.

Berlijn kent ook verschillende stedengidsen. Het stadsbestuur onderhoudt in samenwerking met een telecombedrijf en een bank de site Berlin.de. Op deze site is onder meer een uitgaansagenda te vinden, een weerbericht (elk uur geactualiseerd), een chatbox en informatie over het stadsbestuur. Mein Berlin, een initiatief van de krant Der Tagesspiegel en de uitkrant Zitty, is iets levendiger dan Berlin.de. Op Mein Berlin is naast een uitgebreide culturele agenda onder andere nieuws te vinden, banen, woningen, contactadvertenties en veilingen.

Amsterdam maakt een wat achtergebleven indruk op het gebied van stedengidsen. Amsterdam.nl, van de gemeente, is wel aardig voor inwoners van de stad die geen zin hebben in een tochtje naar een stadsdeelkantoor om vervolgens een half uur te moeten wachten op het antwoord op een simpele vraag, maar voor toeristen is de site te statisch en formeel. Amsterdam Channels is erg commercieel en heeft zo'n slechte navigatiestructuur dat het moeilijk is om iets te vinden.

Yahoo: www.yahoo.com

CultureFinder: www.culturefinder.com

New York Today: www.nytoday.com

Berlijn: www.berlin.de

Mein Berlin: www.meinberlin.de

Amsterdam: www.amsterdam.nl

Amsterdam Channels: www.channels.nl

[E-mail: klaver@nrc.nl]

Een tweede aflevering van deze rubriek verschijnt elke vrijdag op de website van NRC Handelsblad (www.nrc.nl/at). Daar kunt u ook meedoen aan discussies over thema's die in de artikelen worden besproken.

    • Marie-José Klaver