SOUTHERN SOUL

Zoals elke Duitse stad van enige omvang zijn eigen bierbrouwerij heeft, zo had elk beetje stad in het zuiden van de Verenigde Staten in de jaren zestig zijn eigen platenmaatschappij voor lokale soulzangers. En zoals het Duitse bier voornamelijk is bedoeld voor de locale markt, zo waren de soulplaatjes bestemd voor de regio en zijn ze daarbuiten zelden gehoord.

De archieven van de regionale platenmaatschappijen, die meestal al lang ter ziele zijn, zorgen de laatste jaren voor een stroom compilaties van onbekende soulnummers. Zo verscheen onlangs een cd met 26 nummers van Murco en andere labels uit Shreveport, een provinciestad in Louisana. Ster van het Murco-label was Eddy Giles, een soulschreeuwer die ook buiten Louisana enige bekendheid genoot, maar labelgenoten als Marion Ester, Dori Grayson en Abraham & The Casanovas zijn zeker zo goed.

Sanctified Soul is niet een verzameling van een obscuur, maar van een beroemd label: bijna alle 26 nummers zijn door Atlantic of daaraan gelieerde labels als Atco en Volt uitgebracht. Misschien is het juist hierdoor maar een half geslaagde compilatie geworden. Er staan schitterende nummers van onbekende zangers als Rudy Mockabee op, maar de uit het Atlantic-archief opgediepte bijdragen van de grote namen als Don Covay, Solomon Burke, Wilson Pickett, Otis Clay en James Carr vallen tegen. Ze laten horen dat ook in de `gouden tijd' van de soul al routineuze en clichématige muziek werd gemaakt.

Murco records. Shreveport Southern Soul...The Murco Story (Kent Records CDKEND 178)

Sanctified Soul (Kent Records CDKEND 180)

    • Bernard Hulsman