Sjevardnadze herkozen met 82 procent

Edoeard Sjevardnadze heeft, geheel volgens verwachting, de presidentsverkiezingen in Georgië gewonnen. Hij kreeg gisteren al in de eerste ronde een meerderheid van 82 procent van de stemmen.

Dat meldde vanochtend de centrale kiescommissie, toen 81 procent van de stemmen geteld was. De definitieve resultaten worden pas eind deze week bekend, maar de zege van Sjevardnadze staat vast. ,,Volgens onze berekeningen kan ik president Sjevardnadze feliciteren. Niemand betwijfelt dat hij heeft gewonnen en niemand betrijfelt dat hij eerlijk heeft gewonnen'', zo zei vandaag de voorzitter van het Georgische parlement, Zoerab Zjvania, die Sjevardnadze's campagne heeft geleid. De opkomst was rond zeventig procent.

Vorige week nog wezen peilingen in Georgië uit dat Sjevardnadze op een meerderheid van zestig tot zeventig procent zou kunnen rekenen. Zaterdag trok zijn belangrijkste uitdager Aslan Abasjidze – leider van de zuidwestelijke regio Adzjarië – zich uit de race terug. Een reden daarvoor werd niet opgegeven, maar waarnemers menen dat Abasjidze, die geen campagne had gevoerd, vooral als uitdager in het krijt is getreden om politieke en economische concessies van Sjevardnadze voor zijn regio los te krijgen.

Na Abasjidze's terugtreden bleef alleen Dzjoember Patiasjvili, voormalig leider van de Georgische communistische partij (hij volgde in 1985 Sjevardnadze in die functie op), als serieus rivaal over. Hij kreeg uiteindelijk rond zeventien procent van de stemmen. Vier andere kandidaten kregen elk minder dan 0,3 procent. Patiasjvili gaf gisteren al zijn nederlaag toe. Hij klaagde over verkiezingsfraude – een klacht die in hoge mate werd onderschreven door de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), die honderdvijftig waarnemers naar Georgië had gestuurd. Volgens de OVSE hebben de waarnemers op veel plaatsen moeten constateren dat met stembiljetten is geknoeid, dat de politie in stembureau's aanwezig was en dat de waarnemers de toegang tot de stembureau's werd geweigerd. De OVSE publiceert haar bevindingen over de verkiezingen vandaag. Patiasjvili zei gisteren dat het in Georgië onmogelijk is van de zittende macht te winnen.

Sjevardnadze wees elke suggestie van fraude af; ,,Ik sluit falsificaties uit'', zei hij gisteren. Hij voorspelde bij het uitbrengen van zijn stem al dat een tweede ronde niet nodig zou zijn. Zo'n tweede ronde, zo voegde hij daaraan toe, kan het land zich ook niet veroorloven. ,,Die kost ons te veel tijd. Degene die gekozen wordt moet onmiddellijk aan het werk.''

Sjevardnadze lijkt vooral te hebben geprofiteerd van het feit dat de Georgiërs hem kennen en Patiasjvili niet bijzonder vertrouwen. Sjevardnadze heeft in de campagne het argument gebruikt dat hij in de hele wereld bekend is en dat hij in zijn nieuwe ambtsperiode voor meer welvaart kan zorgen. (Reuters, AFP)