Simitis wint verkiezingen Griekenland

De regeringspartij Pasok heeft gisteren de Griekse parlementsverkiezingen met een nipte meerderheid gewonnen. De sociaal-democraten versloegen met amper een procent verschil de oppositionele Nieuwe Democratie.

Pasok kreeg uiteindelijk 43,7 procent van de stemmen, Nieuwe Democratie kwam uit op 42,8 procent. In het 300 zetels tellende parlement krijgen de socialisten 158 zetels en de democraten 125 zetels. Dankzij de uit 1991 daterende kieswet krijgt de grootste partij het merendeel van de restzetels.

De Communistische Partij komt met 5,5 procent van de stemmen ook in het parlement, evenals de Coalitie van Links en Vooruitgang, die tuimelde naar 3,2 procent. De uit de Pasok getreden Democratische Socialistische Beweging bleef onder de kiesdrempel van drie procent en keert niet terug in het parlement. Premier Simitis bagatelliseerde het minimale verschil met zijn tegenstander Nieuwe Democratie. ,,De betekenis van deze zege gaat de getalsverhoudingen ervan te boven'', zei hij.

De verslagen oppositie legde het marginale verlies daarentegen uit als een overwinning. ,,Pasok kan niet meer zonder de instemming van de Nieuwe Democratie regeren'', aldus leider Karamanlis.

analyse: pagina 5