Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Reportage uit Oeganda over de sekte die onlangs in het nieuws kwam met de dood van zo'n duizend vermoorde sekteleden. Verder D66'er Bert Bakker over zijn initiatiefwet Gewetensbezwaren Zondagsarbeid. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Gesprek met de Deense minister van Binnenlandse Zaken Karen Jespersen over het Deense vreemdelingenbeleid. Ook een reportage over Marokkaanse vaders die in Rotterdam worden ingezet tegen drugsoverlast. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. O.a. over het plan van D66 de macht van de koningin in te perken en een reportage over de verkiezing van de nieuwe CDU-voorzitter in Duitsland. Ned.3, 22.35-23.05u.

DOCUMENTAIRES

Urbania. Onder andere een portret van ex-wereldkampioen waterskieën Willy Stähle, wiens leven radicaal veranderde na een mislukt liefdesavontuur in Afrika. En van een pensionhoudster in Den Haag die haar pension eigenhandig verbouwde en er met zelfgemaakte kunst een heus museum van maakte. Ned.3, 19.57-20.25u.

Red Chapters: A fatal stroke. Over belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis van het communisme. In december 1922 begon Lenin te schrijven aan een toespraak waarin hij Stalin noemde als de belangrijkste vijand van de Russische veiligheid. Na Lenins dood slaagde Stalin er steeds meer in de macht naar zich toe te trekken. Discovery, 19.00-19.30u.

Indian journeys. Auteur William Dalrymple onderzoekt India's spirituele verleden. Hij bezoekt Delhi waar het hindoeïsme en de islam lijnrecht tegenover elkaar staan. BBC2, 20.10-21.00u.

Lotsverbetering. Tweede deel van een serie over de leerlingen van het VMBO (Voorbereidend Middelbaar Beroeps Onderwijs) op het Montessori College Oost in Amsterdam. In dit deel oriënteren de leerlingen zich op een beroep. Ned.3, 20.55-22.00u.

Kwesties. Hoe reageert de medische wereld op de vraag van een vader zijn beide nieren af te staan aan zijn kinderen? Vader, moeder en twee volwassen kinderen staan voor morele dilemma's. Over hun schouders kijken artsen mee. Canvas, 20.55-21.45u.

Panorama. Onderzoek naar de toename van het voorschrijven van psychatrische medicijnen aan jonge kinderen. Vanwege verzekeringsgeld en toelating tot scholen laten ouders hun kind al snel psychisch ziek verklaren. BBC1, 23.05-23.45u.

Water - Elke druppel telt. Vierde deel in een serie over de waterproblematiek van de 21ste eeuw. Ned.1, 23.46-0.16u.

PRAATPROGRAMMA

Het elfde uur. Gesprekken met onder anderen Hans Wiegel en ir. Henk Kroes van de Stichting Elfsteden. TV2, 22.13-23.00u.

Mylène de la Haye, P.A. CDA'er en Tweede-Kamerlid Joop Wijn laat zich in zijn werk een dag `assisteren' door Mylène de la Haye. RTL5, 22.50-23.20u.

Barend & Van Dorp. Gasten zijn de drie makers van het absurdistische programma Jiskefet: Michiel Romeyn, Herman Koch en Kees Prins. RTL4, 23.00-23.45u.

DRAMA

Madame Bovary. Eerste deel van een tweeluik naar de beroemde roman van Gustave Flaubert. Emma Bovery zit gevangen in een onbevredigend huwelijk en leidt een dubbelleven. Om de romantische escapades te kunnen financieren steekt ze zich steeds meer in de schulden. BBC2, 22.00-23.20u.

FILM

Three Men and a Little Lady (Emile Ardolino, 1990, VS). Vervolg op Amerikaanse remake van Trois Hommes et un Couffin pleit uiteindelijk voor het `normale' gezinsverband. Vrijgezellen Tom Selleck, Ted Danson en Steve Guttenberg zien hun dochtertje en haar moeder vertrekken richting een enge Brit. Net5, 20.30-22.25u., met reclame.

L'Oeil au Beurre noir (Serge Maynard, 1987, Frankrijk). Sarcastische en realistische komedie over woningnood, werkloosheid, materialisme en vreemdelingenhaat in het Parijs van de jaren tachtig. Meisje onderhoudt driehoeksrelatie met knappe Arabier en zwarte schilder. TV5, 22.15-24.00u. & morgen, 14.15-16.00u.

The Getaway (Roger Donaldson, 1994, VS). Gladde remake van gelijknamige actieklassieker van Sam Peckinpah uit 1972. Alec Baldwin en Kim Basinger vervingen Steve McQueen en Ali MacGraw als echtpaar dat, na een bankoverval, op de vlucht slaat. ZDF, 22.15-0.05u., nagesynchroniseerd.

. L'Arbre, le Maire et la Médiathèque (Eric Rohmer, 1993, Frankrijk). Een gewoontegetrouw babbelzuchtige Rohmer die de Nederlandse bioscopen niet haalde. In de provincie strijden een burgemeester en een onderwijzer over nieuwbouw. ARD, 0.50-2.35u., tweetalig.

Fear Is the Key (Michael Tuchner, 1972, Engeland). Steriele thriller naar ingewikkelde roman van Alistair MacLean. Barry Newman duikt naar het gezonken vliegtuig waarin zijn familie omkwam na terroristische aanslag. BBC1, 1.20-3.00u.

Tagebuch einer Verliebten (Josef von Baky, 1953, West-Duitsland). Huwelijkskomedie, opgebouwd rond het destijds populaire koppel O.W. Fischer-Maria Schell. Vrouw bakt overspelige echtgenoot koekje van eigen deeg. Morgen, ARD, 10.25-12.00u., zw.

Station West (Sidney Lanfield, 1948, VS). Puntige western met Dick Powell als een legerofficier die undercover op zoek gaat naar goudrovers. Met Jane Greer. Morgen, BBC2, 12.00-13.30u., zw.

Mr. and Mrs. Smith (Alfred Hitchcock, 1994, VS). Uitgelaten screwball comedy draagt nauwelijks Hitchcocks stempel. Carole Lombard en Robert Montgomery ontdekken dat hun huwelijk ongeldig is. Morgen, BBC2, 14.10-15.40u., zwart-wit.

You're Never Too Young (Norman Taurog, 1955, VS). Zie Film-vooraf. Morgen, SBS6, 14.35-16.15u., met reclame.