`Schat Priamus in bruikleen'

Rusland zal misschien de `schat van Priamus', die zich in het Poesjkin Museum in Moskou bevindt, in bruikleen geven aan Duitsland. De schat is samen met andere kunstwerken door het Rode Leger meegenomen aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Volgens Joeri Totov, hoofd van de afdeling restituties op het Ministerie van Cultuur, zouden de werken teruggestuurd kunnen worden om tentoongesteld te worden, op voorwaarde dat ze weer zullen worden geretourneerd.

De uit 200.000 kunstvoorwerpen bestaande Russische oorlogsbuit, waaronder de `schat van Priamus', werd in 1999 tot `Russisch bezit' verklaard door het Russische parlement. De Duitse archeoloog Heinrich Schliemann ontdekte de schat in 1873 in het Turkse plaatsje Hissarlik, de locatie van het historische Troje. Duitsland onderhandelt al sinds 1991 over de teruggave van de voorwerpen, maar Moskou ontkende tot 1993 in het bezit te zijn van de schat. In 1996 werden in Moskou nog verscheidene sieraden uit de schat tentoongesteld, net als een jaar eerder tal van Oude Meesters die als `verdwenen' werden beschouwd. (AFP)