Puntenrecord voor Heerenveen

Heerenveen heeft de tweede plaats in de eredivisie van FC Twente overgenomen. De Friese club won zelf moeizaam van RKC (1-0), terwijl Twente (1-2 tegen MVV) en een andere concurrent, Feyenoord (1-2 tegen FC Utrecht), thuisnederlagen leden. Heerenveen heeft 57 punten – twaalf minder dan koploper PSV – en wordt gevolgd door Twente (56), Ajax (53, met een wedstrijd minder gespeeld), Feyenoord (53), Vitesse (53) en AZ (52).

Heerenveen won onverdiend van RKC, dat de betere kansen had. De oude Huizingh maakte in de 77ste minuut het enige doelpunt. Met nog vijf wedstrijden te spelen, heeft Heerenveen nu al meer punten dan ooit eerder in de eredivisie. Maar trainer De Haan wilde gisteren nog steeds niet praten over deelname aan de Champions League, waarvoor ook de nummer twee zich rechtstreeks plaatst. ,,Dat is voor ons te hoog gegrepen'', zei De Haan. Aan deelname aan het toernooi om de UEFA Cup denkt hij wel. ,,Dat gaan we halen. Want de druk op de anderen wordt nu alleen maar groter.''

FC Twente kon zaterdagavond de weelde van de tweede plaats niet aan. Na vijftien achtereenvolgende competitieduels zonder nederlaag liep de ploeg uit Enschede op eigen veld een nederlaag op tegen MVV. De degradatiekandidaat won met 2-1. ,,Er kroop op een gegeven moment iets van angst in de ploeg. Na MVV's eerste treffer al kreeg ik het gevoel dat het mis zou gaan'', zei Twente-trainer Rutten.

Twente heeft nog een zwaar programma. Het moet nog spelen tegen Feyenoord, PSV, Roda JC en Vitesse. Rutten verwacht echter niet dat de druk te groot wordt voor zijn jonge ploeg. ,,In de eerste helft tegen MVV hebben wij frank en vrij en ook goed gespeeld. Daaruit blijkt juist dat we niet onder druk staan.''

Ook Vitesse doet weer mee in de strijd om de tweede plaats. De Arnhemse ploeg won overtuigend met 4-0 bij Willem II. Vitesse nam pas na rust afstand van de tegenstander. Dat kwam mede door de succesvolle rentree van spits Van Hooijdonk. Hij viel in de 57ste minuut in. Van Hooijdonk is langdurig geblesseerd geweest. Hij scoorde zaterdag zelf niet, maar hij gaf wel drie keer de beslissende pass. ,,Ik ben blij dat hij in deze wedstrijd een half uur heeft kunnen spelen'', zei trainer Koeman.

Hij kondigde aan Van Hooijdonk in zijn basisopstelling te zetten voor het bekerduel van komende woensdag tegen Roda JC. Koeman: ,,Kwalitatief speelde Pierre nog niet goed. Maar hij is een heel belangrijk aanspeelpunt in de voorhoede. Hij moet nog in zijn ritme komen. Maar van mij mag hij ons woensdag naar de finale schieten.''