Positie van Brink verder onder druk

De positie van Nina Brink bij World Online is verder onder druk gekomen. Financieel bestuurslid R. Huisman heeft vanmorgen gezegd dat Brink ,,een eigen verantwoordelijkheid'' heeft wat betreft haar aanblijven of aftreden als bestuursvoorzitter.

Huismans woorden zijn opmerkelijk, omdat de raad van commissarissen van World Online een week geleden het ,,volle vertrouwen'' uitsprak in Brink nadat bleek dat zij de verkoop van een groot belang in World Online voor de beursintroductie verborgen had gehouden. De verklaring van de commissarissen bracht het vertrouwen van beleggers niet terug; de waarde van het fonds belandde afgelopen week op een dieptepunt.

De Britse zakenkrant The Financial Times meldde vanmorgen dat bij de beursgang betrokken banken blijven aandringen op Brinks vertrek. ABN Amro en Goldman Sachs weigerden desgevraagd commentaar. World Online zelf herhaalde vanmorgen dat de rol van Brink niet ter discussie staat.

ABN Amro bevestigt dat de bank verliezen lijdt op de aandelen World Online die zij nog in bezit heeft, maar noemt die bescheiden. ,,Het gaat om maximaal enkele tientallen miljoenen guldens'', aldus een woordvoerder.

Intussen wordt ook duidelijker hoezeer de belangen verweven zijn tussen World Online en A. Miller, adviseur en commissaris van het bedrijf. Miller blijkt medeaandeelhouder in Baystar, het bedrijf dat in december aandelen kocht van Brink en een deel ervan kort na de beursgang doorverkocht. Millers eigen investeringsmaatschappij heeft belangen in bedrijven als Mamamedia en Pets.com, waarin ook World Online investeert. Bovendien heeft Miller een optieregeling die hem, zelfs bij de huidige koers van World Online, tientallen miljoenen guldens oplevert.

Een groep particulier beleggende dertigers heeft het initiatief genomen tot oprichting van de website www.redwol.com die zich tot doel stelt de koersval van het aandeel te stuiten. Redwol, dat ruim 115.000 aandelen zegt te vertegenwoordigen, wil niet in de eerste plaats ,,frustraties uiten richting Nina Brink'', maar ,,ideeën en suggesties'' aandragen die leiden tot ,,een positievere sfeer rond de beursnotering van World Online''.

DOSSIER WOL: www.nrc.nl