Nooit te jong

Om nou te zeggen dat You're never too young veel sporen heeft nagelaten in de filmgeschiedenis – nee. In zeven jaar tijd hebben Jerry Lewis en Dean Martin als duo maar liefst zestien films gemaakt, en dit is de dertiende. ,,Tamelijk aardig'', schreef de criticus Leonard Maltin in zijn bundeltje Movie Comedy Teams, ,,maar iets beneden het peil van de beste prestaties van het team''. En daarmee was blijkbaar alles gezegd.

Op het eerste oog vormden ze een uiterst onwaarschijnlijk koppel: de driedubbelovergehaalde, hyperactieve komiek Jerry Lewis en Dean Martin, de zanger die onder alle omstandigheden de rust zelve bleef. Zo had hun samenwerking zich vanaf 1946 ook ontwikkeld in de Copacabana Club in New York en andere top-etablissementen in het land. Martin was de vocalist wiens optreden werd verstoord door de grappen en grollen van Lewis, daar kwam het in grote trekken op neer. Dat dat onweerstaanbaar grappig was, moeten we aannemen op grond van de enthousiaste herinneringen van ooggetuigen. Zij hebben zich destijds te barsten gelachen.

En daarom zag de gerenommeerde producent Hal B. Wallis er brood in films met dit duo te maken. Lewis moest in elke film de idioot uithangen, en Martin bleef de charmeur. Het voornaamste probleem was elke keer een verhaaltje te vinden dat Lewis voldoende excuus gaf om zich uitzinnig te vermommen en zich navenant aan te stellen. Zo is hij in You're never too young – geregisseerd door de routinier Norman Taurog die later ook veel Elvis-films maakte – een leerling-kapper die per ongeluk een gestolen diamant in handen krijgt en als elfjarig blaag in matrozenpak uit de klauwen van de bende tracht te blijven. In de bendeleider zien we trouwens de imponerende Raymond Burr, die nadien veel bekender werd als de tv-advocaat Perry Mason en rolstoeldetective Ironside.

Na verloop van tijd konden Lewis en Martin elkaar niet meer uitstaan, zodat ze eind 1956 met een zucht van verlichting uit elkaar gingen. Maar wie hun films vergelijkt met wat er tegenwoordig aan filmkluchten uit Amerika komt, ziet in één oogopslag dat ze danig school hebben gemaakt.

You're never too young (Norman Taurog, VS, 1955), dinsdag, SBS6, 14.35-16.15u.

    • Henk van Gelder