NANAIMO BARS

Nanaimo is een kleine stad op Vancouvereiland in de Stille Oceaan in Brits Columbia in Canada. Waarom deze lekkere, snoepachtige taart naar het stadje is genoemd is mij een raadsel. Het lijkt aannemelijk dat degene die het recept verzon een inwoner van Nanaimo was en voor mij was het ook hoogstwaarschijnlijk iemand van Italiaanse afkomst. De taartbodem lijkt namelijk wel erg veel op `gianduia', een Italiaanse chocolade lekkernij.

Doe voor de taartbodem de boter, suiker, het ei en de cacao in het bovenste deel van een au bain marie-pan. Zet die boven kokend water en laat circa 5 minuten al roerend zachtjes sudderen (in geen geval aan de kook laten komen) tot het mengsel dik is. Neem de pan van het vuur en schep er de verkruimelde biscuitjes, gedroogde kokos en noten door. Druk het kruimmengsel uit over de bodem van een licht met boter ingevette vierkante vorm van 23 centimeter. Zet de vorm in de koelkast tot de bodem volledig stevig geworden is.

Klop voor de vulling de boter met de melk, het custardpoeder en de poedersuiker tot een glad mengsel. Smeer dit mengsel uit over de gekoelde, stevige bodem. Zet de vorm weer in de koelkast tot ook de vulling stevig geworden is.

Smelt voor het sierlaagje de chocolade met de boter in het bovenste deel van een au bain-mariepan boven licht sudderend water, waarbij u regelmatig roert. Smeer het warme chocolademengsel met een spatel gelijkmatig over de vulling uit. Zet weer in de koelkast tot het chocoladelaagje ook stevig geworden is. Bewaar afgedekt in de koelkast en dien op wanneer uw gasten er klaar voor zijn.

    • Kim Maclean