Medicijnenfirma sponsort Delta

De Inspectie voor de Gezondheidszorg onderzoekt of het sponsorcontract dat de Amerikaanse medicijnenfabrikant heeft gesloten met de psychiatrische inrichting Delta in Poortugaal wettelijk mag. Volgens de regels mag er geen sprake zijn van directe beïnvloeding van medici. Pfizer, fabrikant van onder meer antidepressiva, betaalt Delta drie jaar een ton. Het bedrijf mag dan tijdens evenementen en nascholingsbijeenkomsten zijn producten aanprijzen. Binnen zowel de landelijke koepelorganisatie, GGZ Nederland, als de patiëntenbonden staan huiverig tegenover sponsoring door de farmaceutische industrie. De directie van Delta is niet bang dat de artsen door het contract gemakkelijker dan anders Pfizer-medicijnen voorschrijven omdat de inrichting richtlijnen voor medicatie heeft.