Mag ik even...

Ellende: mannen over de vloer die iets moeten komen repareren in je huis. Als je pech hebt begint het al bij binnenkomst. Met vuile schoenen banjeren ze over je schone vloer. Afdrukken van zwarte vingers op de muur. De hele keuken smerig. De boekenkast onder het stof. De lucht van zware shag. Je moet koffie zetten. Je kunt niks doen. Ze praten tegen je, zonder wat te vragen.

Maar het kan allemaal nog erger. De meneer die de gootsteen komt ontstoppen vraagt heel vriendelijk: `Mag ik even gebruikmaken van uw toilet?' Ik denk nee, maar zeg natuurlijk ja. Het duurt nogal lang. Zit hij nu nog op de wc? Hij zou toch niet... Jawel. Ik gruw. Als hij weg is lig ik een half uur op m'n knieën te poetsen en te soppen. Voor de derde keer zeem ik de bril. Heb ik een hygiënefobie?

    • Willem Oosterbeek