Izetbegovic' partij lijdt nederlaag

Bij de gemeenteraadsverkiezingen die zaterdag in Bosnië zijn gehouden, heeft de belangrijkste nationalistische moslim-partij een nederlaag moeten incasseren.

De Partij van Democratische Actie (SDA) van president Alija Izetbegovic verloor in de moslim-Kroatische federatie terrein aan de sociaal-democratische partij SDP. Die veroverde onder andere vier gemeenten van Sarajevo. In 1997, bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen, slaagde de SDP er in slechts één gemeente in de hele federatie te winnen. De uitslagen van de verkiezingen waren vanochtend nog niet compleet. De SDP hoopt in totaal twintig gemeenteraden te veroveren, een kwart van het totaal. De SDP, die wordt geleid door Zlatko Lagumdzia, heeft een multi-etnisch Bosnië en de terugkeer van vluchtelingen hoog in het vaandel staan.

In de andere territoriale entiteit van Bosnië, de Servische Republiek, slaagden de Servische nationalisten van de Servische Democratische partij (SDS) – de partij die vroeger werd geleid door Radovan Karadzic – erin zich te handhaven. Ze kreeg ruim 27 procent van de stemmen, drie procent meer dan de onafhankelijke sociaal-democraten van premier Milorad Dodik. Maar ook hier bleven verrassingen niet uit. De belangrijkste was de nederlaag van de Servische Volksalliantie SNS van ex-president Biljana Plavšic, die slechts 7,37 procent van de stemmen wist te vergaren, en de Socialistische Partij (die wordt gesteund door het regime van president Miloševic in Joegoslavië), die 7,01 procent van de stemmen kreeg. De grote overwinnaar in de Servische Republiek was de Partij voor Democratische Vooruitgang (PDP), de partij van een groep onafhankelijke en gematigde intellectuelen rond de econoom Mladen Ivanic. De nationalistische SDS hoopt uiteindelijk meer dan veertig van de 61 gemeenteraden in de Servische Republiek te controleren, maar nu al staat vast dat de PDP zich heeft ontwikkeld tot derde politieke macht in de Servische Republiek. Overigens heeft de leider van de SDS, Dragan Kalinic, campagne gevoerd op een programma dat voorziet in samenwerking met de internationale gemeenschap.

De verkiezingen zijn gepaard gegaan met talrijke organisatorische problemen. In tegenstelling tot de vorige keer werden de verkiezingen in één dag afgewerkt. Daarvoor werd het aantal stembureau's verdubbeld. Dat leidde overal tot grote verwarring over de vraag in welk stembureau men zijn stem moest uitbrengen. Kieslijsten bleken niet te kloppen. Uiteindelijk werd de sluiting van de stembureau's een uur uitgesteld om iedereen de gelegenheid te geven zijn stem uit te brengen.

Bosnië-gezant Wolfgang Petritsch uitte zich gisteren tevreden. Voor het eerst hebben etnische zaken geen hoofdrol gespeeld in het gedrag van de kiezers, maar ,,economische problemen, onderwijs en de terugkeer van vluchtelingen''. ,,De Bosniërs hebben aangetoond dat het dagelijks leven belangrijker is dan het grote nationalistische discours'', aldus Petritsch. (AFP, Reuters, AP)