Internationaal

LONDEN

Na de hectiek van de afgelopen weken begonnen de Europese beurzen vanmorgen relatief rustig. Rond het middaguur kwam echter al iets terug van het onstuimige klimaat dat de beurzen al tijdenlang kenmerkt. Technologie, media en telecom mochten klimmen, de traditionele sector moest omlaag. In Londen dreven de koersen gemiddeld wat omlaag, met een licht koersverlies voor Vodafone en BP Amoco. Chipontwerper ARM kon met 4,3 procent omhoog, en dat gold ook voor uitgever Pearson, die vrijdag aankondigde te fuseren met CLT-Ufa. De FTSE-index was 0,3 procent lager op 6.549 punten. Winkelketen Dixons moest met 6,6 procent omlaag na angst voor ingrijpen door de kartelautoriteiten wegens een vermeend te hoog aandeel op de pc-markt. Gassenproducent BOC moest ver terug na geruchten dat de voorgenomen fusie met het Franse Air Liquide in problemen kan komen als de Amerikaanse kartelwaakhond FTC eist dat BOC activiteiten in de VS verkoopt.

FRANKFURT

Veel grote dalers en stijgers waren er vanmorgen niet in Frankfurt. Deutsche Telekom vormde met een koerssprong van 5,7 procent de uitzondering. Het telecomfonds profiteerde van een verbeterend klimaat voor de beursgang van dochter T-Online. De emissie zou zwaar overtekend zijn. Ook andere technologiefondsen deden het goed in Frankfurt, na de flinke stijging waarmee de Amerikaanse Nasdaqindex afgelopen vrijdag een bewogen week afsloot. De DAX-index was 0,7 procent hoger op 7.578 punten.

PARIJS

Pearsons samengaan met CLT wekte bij beleggers de hoop dat het Franse Vivendi ook in het Europese fusie- en overnameproces wordt meegezogen, en dat stuwde het aandeel Vivendi met 4,2 procent op. NewsCorp wordt genoemd als een van de kandidaten. France Telecom steeg met 4,5 procent, nadat ook in Parijs het klimaat voor Internetfondsen verbeterde en France Telecoms dochter Wanadoo inhoudelijke samenwerking aankondigde met het Duitse Freenet. De CAC-index was 1,6 procent hoger op 6.411 punten.

TOKIO

De effectenbeurs van Tokio is de week begonnen met een aardige winst. Het Nikkeigemiddelde steeg met 366 punten tot 20.619, een winst van 1,8 procent. De beleggers voelden zich gesterkt door de grote stijging (4,2 procent) die de Nasdaqbeurs in New York afgelopen vrijdag had laten zien. Ze wierpen zich enthousiast op de technologiefondsen.

Elders in Azië was het beeld op de beurzen verdeeld. In Zuid-Korea was sprake van een stijging van maar liefst 3,9 procent. Hongkong daarentegen eindigde 0,5 procent onder het niveau van vrijdag. In Australië eindigden de aandelenkoersen gemiddeld 0,6 procent hoger.