Hoe langer hoe gekker in voetbal

In de lagere regionen van het amateurvoetbal - vijfde klasse, district West III - kon gisteren de wedstrijd tussen TEDO en HMC niet doorgegaan uit angst voor ongeregeldheden. Personen die zich voordeden als aanhangers van TEDO, uitten vorige week op Internet dreigementen aan het adres van spelers en supporters van HMC, een club van Marokkanen. Het bestuur van thuisclub TEDO achtte het daarop niet mogelijk om de veiligheid van de aanwezigen op het complex te garanderen.

TEDO en HMC strijden om de titel. Met nog één wedstrijd te gaan heeft TEDO twee punten meer dan HMC. TEDO zou willen dat het kampioensduel komende zondag in stadion Zuiderpark van ADO Den Haag wordt gespeeld. ,,Daar kan je op iedereen vat houden'', zegt TEDO-voorzitter Jan Bom. ,,Natuurlijk is het bijzonder om een wedstrijd van dat niveau in zo'n grote accommodatie te laten spelen. Maar wat moeten we? Het wordt hoe langer hoe gekker in het voetbal.'' Bom, een oud-politieman, loopt ruim vijftig jaar mee in het Haagse amateurvoetbal.

Hoe hoorde u van de dreigementen op Internet?

Bom: ,,Mijn dochter werkt bij de voetbalbond. Zij had wat opgevangen. Ik heb mijn oude collega`s bij de politie ingelicht. Een dag later werd ik gebeld door de burgemeester van Rijswijk. Hij zei me dat hij de kwestie hoog opnam.''

Heeft u enig vermoeden van wie de dreigementen afkomstig zijn?

,,Ik heb bij iedereen geïnformeerd, maar niemand kon me iets vertellen. Het lijkt me sterk dat het leden van TEDO zijn. Deze actie is volgens mij puur racistisch. Ik hoorde een verhaal dat er mensen van plan waren om voor onze wedstrijd tegen HMC een stel varkens over het veld te laten. Dat zou een grove belediging zijn geweest voor de Marokkanen, die wegens hun geloof geen varkensvlees eten.''

Wat voor een club is TEDO?

,,We zijn een Haagse vereniging die in Rijswijk voetbalt. We hebben door wat dingen uit het verleden niet zo'n goede naam. Maar daar proberen we vanaf te komen. En dat ging juist zo goed.''