Hezbollah: het wordt pas vrede als Israel is verdwenen

De leider van de Libanese fundamentalistisch-shi'itische beweging Hezbollah, sjeik Hassan Nasrallah, heeft gisteren onderstreept dat het pas vrede wordt in het Midden-Oosten als Israel is verdwenen.

Tijdens een bijeenkomst in de Libanese hoofdstad Beiroet zei Nasrallah dat de joodse staat de wortel is van alle kwaad in het gebied. Hij riep de joden op terug te gaan naar waar ze vandaan kwamen. ,,Waarom nemen ze niet het vliegtuig, de trein, het schip of zelfs de bus en geven ze het land niet terug aan zijn bevolking? Dat is de enige manier om een rechtvaardige en alomvattende vrede in het Midden-Oosten tot stand te brengen.''

De toespraak van Nasrallah volgde op een bomaanslag door Hezbollah op de pro-Israelische militie in Zuid-Libanon en op een raketaanval op Margaliyot in Noord-Israel. Hezbollah sprak van ,,een antwoord op de agressie van de vijand''.

De Israelische premier Ehud Barak heeft aangekondigd voor 7 juli de Israelische troepen uit Zuid-Libanon terug te trekken, met of zonder akkoord met Libanon en Syrië, dat een doorslaggevende invloed op Beiroet heeft. Hezbollah heeft nog niet gezegd of het de strijd tegen Israel voortzet na de terugtrekking. Nasrallah zei gisteren daarover dat ,,we hun niet het comfort van het weten willen geven. Wanneer ze zich terugtrekken, zullen we zien.'' De bevolking van Noord-Israel vreest dat Hezbollah de strijd naar Israel zal verplaatsen. (Reuters)