CIA bestraft fouten tijdens strijd Kosovo

De Amerikaanse inlichtingendienst CIA heeft één medewerker ontslagen en zes anderen berispt voor de fouten die elf maanden geleden leidden tot het bombardement van de Chinese ambassade in Belgrado.

Het bombardement, dat deel uitmaakte van de luchtoorlog die de NAVO tegen Joegoslavië voerde over Kosovo, kostte drie Chinezen het leven en leidde tot een ernstige bekoeling van de Chinees-Amerikaanse betrekkingen.

Van de 900 luchtaanvallen die de NAVO tijdens de oorlog uitvoerde, was dit de enige waarvan het doelwit door de CIA was geselecteerd. Omdat de NAVO snel door haar doelen heenraakte, was de Amerikaanse inlichtingendienst gevraagd om suggesties te doen. Volgens een woordvoerder van de CIA heeft intern onderzoek aangetoond dat de CIA-medewerkers meenden dat ze een gebouw van een Joegoslavische overheidsdienst hadden geselecteerd die betrokken was bij de aanschaf van wapens. ,,Dit was duidelijk een tragisch ongeluk.''

De CIA heeft niet alleen een verouderde kaart gebruikt, waar het nieuwe ambassade-gebouw niet opstond, maar ook andere fouten gemaakt. De dienst beschikte over het correcte adres van het uitgekozen gebouw. Maar omdat op de twee jaar oude kaart bij de straat in kwestie geen huisnummers stonden, besloot een CIA-agent om de lokatie van het doelwit maar af te leiden uit de nummers van een andere, parallelle straat. De gedachte was dat in alle straten de huisnummers wel op dezelfde hoogte zouden liggen, net als in Manhattan. Maar in Belgrado is dat niet het geval.

Kort nadat Amerikaanse B-2 bommenwerpers de Chinese ambassade hadden getroffen namen CIA-directeur Tenet en andere hoge Amerikaanse functionarissen de verantwoordelijkheid op zich. Washington verontschuldigde zich tegenover de Chinese regering, en betaalde Peking 28 miljoen dollar schadevergoeding en nog eens 4,5 miljoen aan de nabestaanden van de slachtoffers. Maar China heeft de Amerikaanse verklaring van het incident totnogtoe niet geaccepteerd.

Waarom de CIA pas na elf maanden maatregelen tegen de betrokkenen heeft genomen is onduidelijk. Een advocaat van een van de berispte medewerkers noemde het ,,schandelijk dat de CIA onder politieke druk zondebokken aanwijst. De fout zat in het systeem''. Tenet heeft ook een medewerker geprezen: een analist die in de week voor de aanval herhaaldelijk zijn twijfels uitsprak over de juistheid van de geselecteerde lokatie. Zijn informatie werd nooit doorgegeven aan hoge officieren.