Cambuur krijgt mokerslag van concurrent

Als de wedstrijd van afgelopen zaterdag tussen FC Cambuur en FC Den Bosch een juiste afspiegeling was van de krachtsverhoudingen van de twee degradatiekandidaten, dan is maar één uitkomst de juiste. De Friezen degraderen en de Brabanders mogen, als ze in de nacompetitie standhouden, nog een jaartje blijven.

Cambuur, goed gemutst na de overwinning van vorige week tegen FC Utrecht, dacht voor de wedstrijd tegen de naaste concurrent een uitgelezen mogelijkheid te hebben om Den Bosch op een vrijwel onoverbrugbare achterstand van zes punten te kunnen zetten. Maar in een met 9.250 toeschouwers uitverkocht stadion speelde de thuisploeg zielloos tegen Den Bosch dat vrijwel nooit in de problemen kwam en verdiend met 2-1 won. De domper bij de Friezen was na afloop dan ook groot toen de blik op de ranglijst leerde dat Cambuur wederom de nummer laatst van de eredivisie is.

Beide ploegen begonnen afgelopen zaterdag verbeten aan het duel van de waarheid, maar halverwege de eerste helft werd al duidelijk wie de slag zou gaan winnen. Het was vooral de wederopstanding van de voormalige Feyenoord-spits Henk Vos die al snel het verschil maakte. In de twaalfde minuut kreeg de aanvaller van Den Bosch de bal in het strafschopgebied tussen de Cambuur-verdedigers Mischa Rook en Robert Loontjes aangespeeld door de Argentijn Patricio Graff. Rook verdedigde zo knullig dat Vos met een simpele voetbeweging de bal achter De Ron kon schieten.

Een kwartier later was het opnieuw Vos die scoorde. Na een lange pass van Mourad Mghizrat had de spits de tijd om de bal te laten stuiten om vervolgens snoeihard de 0-2 in te knallen. In de 33ste minuut kwam Cambuur wat gelukkig terug nadat verdediger Maickel Ferrier een schot van Kenan Durmusoglu van richting veranderde, maar echt gevaarlijk werden de Friezen verder niet.

Cambuur-coach Gert Kruys, die zonder de geschorste spelers Rob Alflen en Gregg Berhalter moest aantreden, was teleurgesteld in zijn ploeg. Hij had ,,het heilige vuur'' gemist. ,,Na een mooie overwinning vorige week staan we weer met lege handen en kunnen we opnieuw beginnen. Ik weet niet wat het was. De ploeg zat vast. Misschien was het de spanning. Dit is een behoorlijke mokerslag'', zei Kruys.

Den Bosch-trainer Mark Wotte, begin maart van FC Utrecht overgekomen als opvolger van Martin Koopman, grijnsde van oor tot oor. Op het veld gaf hij elke speler een hand als dank voor de strijd en de eerste overwinning in een uitwedstrijd. Wotte denkt het recept voor degradatievoetbal gevonden te hebben. ,,Fysiek en mentaal moet alles honderd procent zijn. Het maakt niet uit hoe je wint, als je maar wint'', sprak Wotte na zijn eerste overwinning.

Wotte heeft naar eigen zeggen bij zijn komst in Den Bosch direct ,,de knop omgedraaid''. Drie weken lang pakte hij de groep fysiek keihard aan en het voetbal dat in de ploeg zat, werd omgeruild voor strijdlust. Wotte: ,,Kijk, als iemand het bij ons nog in zijn botte hoofd haalt om te denken dat het nu nog geen twee voor twaalf is, dan heb ik hem niet nodig. Maar ik moet zeggen dat de mentaliteit goed is. We moeten de nacompetitie halen en dan zien we wel. Dit zijn tropenmaanden.''

In de strijd om de laatste plaats tussen Cambuur en Den Bosch delfden de Friezen afgelopen zaterdag niet alleen op het veld het onderspit, ook financieel komt Cambuur middelen te kort. Beide clubs zagen aan het begin van het jaar het voltallige bestuur vertrekken, maar waar in Friesland met de pet moest worden rondgegaan om de club van een ondergang te redden, stond in Den Bosch een gefortuneerde zakenman op. Beoogd voorzitter Hans Brus, topman van het telecommunicatiebedrijf Datelnet, maakte ineens de komst van een leger huurlingen mogelijk. Christopher Wrew (Arsenal), Patricio Graff (Feyenoord), Cedric van der Gun (Ajax), Mourad Mghizrat (Sparta) en Mark Schenning (Willem II) kwamen de ploeg tussentijds versterken. Den Bosch en Wotte hebben bovendien al grootse plannen voor het volgende seizoen. Zo zou er onder meer een compleet nieuw stadion langs de A2 gebouwd moeten gaan worden en moet de begroting met vijf miljoen omhoog.

Cambuur daarentegen haalde niets. Het moest onlangs zelfs gedwongen afscheid nemen van de naar Norwich vertrokken Raymond de Waard. En Cambuur-aanvaller Robin Nelisse zal volgend jaar weer terugkeren naar Feyenoord. De Friezen zijn te nuchter om nu paniekaankopen te gaan doen. Het formeren van een nieuw bestuur heeft in Leeuwarden voorlopig prioriteit.

    • Koen Greven