Bert Klunder bespreekt de wereld op een pianokruk

Hij komt gewoon even langs om de vleugel te stemmen, want dat stond zo op zijn werkbriefje. Hij had niet gerekend op een zaal vol publiek. Dat is nou weer echt iets voor hem, zoiets. Hij maakt nou eenmaal altijd de gekste dingen mee, in zijn vak. Lijzig begint hij een paar voorvallen te vertellen – en het zijn verhalen van niets.

Bert Klunder, cabaretier en cabaretregisseur, maakt solovoorstellingen waarin hij steeds een andere rol kiest. De vorige keer speelde hij een overspannen schoolmeester met een wrange waarheid achter de grote bek. Nu is hij een eveneens door het leven teleurgestelde pianostemmer. Zijn personages menen het serieus; dat ze ook grappig zijn, is wel door Klunder zo bedoeld, maar niet door hen. Ze draven door, en bouwen redeneringen op met een geheel eigen soort logica. Ze bestrijden de weeffouten van de wereld met theorieën, die telkens een onverwachte wending nemen.

De pianostemmer trekt zijn jack uit, neemt plaats op de pianokruk en komt daar niet meer af. Klunder is, denk ik, de eerste cabaretier in de Nederlandse geschiedenis die zijn voorstelling zittend speelt. Hij staat alleen op als hij klaar is met stemmen en naar huis gaat. In die anderhalf uur kletst hij maar door, af en toe gevaarlijk in de buurt van het totale niets, en toch laat hij de spanning geen moment los. Die man heeft kwetsuren, maar daarover rept hij met geen woord. Hij baseert er alleen zijn mysantropische wereldbeeld op. Je moet je nooit aan iemand hechten, want dat gaat altijd mis: ,,Als we bedoeld waren om ons ergens aan te hechten, waren we wel een rol plakband geweest.''

Het is een soort hardop nadenken wat hij op die kruk zit te doen – van de hak op de tak springend, merkwaardige verbanden leggend, en mopperend op de merkwaardigste dingen. Dat alles twee kanten heeft, bijvoorbeeld, of dat er soms zo'n rare leegte is tussen voorpret en napret. En intussen speelt Bert Klunder een onvergelijkelijke voorstelling.

Voorstelling: De pianostemmer, door Bert Klunder. Regie: Kees Prins. Gezien: 7/4 in Singer, Laren. Tournee t/m 3/5 en volgend seizoen. Inl. 030-2313416.

    • Henk van Gelder