Beenhakker neemt ontslag na nederlaag

Trainer Leo Beenhakker heeft gistermiddag na de 2-1 nederlaag tegen FC Utrecht ontslag genomen bij Feyenoord. Hij wordt tijdelijk opgevolgd door Henk van Stee, hoofd opleidingen bij Feyenoord. Bert van Marwijk is volgend seizoen trainer van het eerste elftal.

Volgens Beenhakker was hij na een dienstverband van tweeënhalf jaar niet langer in staat de spelersgroep van Feyenoord te motiveren. De regerend kampioen haalde uit de laatste drie competitieduels tegen lager geklasseerde ploegen slechts één punt. Feyenoord zakte naar de vijfde plaats in de eredivisie. In de tweede ronde van de Champions League werd Feyenoord vorige maand uitgeschakeld in Marseille.

Aanvoerder Paul Bosvelt was vanmorgen na de training teleurgesteld . ,,We hebben met z'n allen gefaald. Beenhakker had zijn eigen problemen. Het is kwalijk dat we niet fris en scherp aan het laatste deel van het seizoen bezig zijn. We moeten oppassen dat het geen dramatisch slot van een redelijk jaar wordt'', zei Bosvelt. Volgens verdediger Bert Konterman is het vertrek van Beenhakker een verrassing en teleurstelling voor de spelersgroep. ,,Maar we respecteren zijn besluit.''

Beenhakker gaf gistermiddag tijdens de persconferentie tekst en uitleg over zijn vertrek. ,,Er ligt een grijs gebied tussen verantwoordelijkheid en schuld. De verantwoordelijkheid is altijd duidelijk, bij de schuld ligt dat anders. Ik heb me voor de volle 100 procent verantwoordelijk gevoeld voor Feyenoord. Na het echec in Marseille zit er geen verbetering en progressie meer in de ploeg. Daarom neem ik nu mijn verantwoordelijkheid.''

Beenhakker wilde niemand iets verwijten bij Feyenoord. ,,We hebben het altijd van heel hard werken moeten hebben. We wonnen niet makkelijk, maar verloren evenmin makkelijk. Dan is het logisch dat het allemaal een keer op is. In het belang van Feyenoord is dit het beste. Ik hoop dat de ploeg ermee is gediend.''

In Studio Sport verklaarde Beenhakker gisteravond dat hij gistermorgen al had besloten na een nederlaag tegen FC Utrecht ontslag te nemen. ,,Dan zie je hoe dicht het bij elkaar kan liggen. In de 89ste minuut wordt er een doelpunt van ons afgekeurd. Twee minuten later maakt FC Utrecht de winnende treffer.'' Utrecht kwam op voorsprong door een doelpunt van Alfons Groenendijk. Na de gelijkmaker van Julio Cruz (uit een strafschop), schoot Dirk Kuyt Utrecht naar de overwinning.

Volgens Beenhakker was er sinds de wedstrijd tegen Marseille geen beleving meer bij Feyenoord. ,,We hebben ruim anderhalf jaar op ons tenen gelopen. In Marseille knapte er iets. Er was onderling geen vonkje meer, geen betrokkenheid en geen bezieling. Een coach moet dan voor een omslag kunnen zorgen. Hij moet kunnen lijmen. Dat is mij niet gelukt.''

Beenhakker overwoog twee weken geleden, na de nederlaag tegen Sparta, ook al ontslag te nemen. Voorzitter Van den Herik verzocht hem toen te blijven. Eind vorig jaar had Beenhakker aangekondigd dat hij volgend seizoen geen trainer meer wilde zijn van het eerste elftal. Hij had altijd de wens uitgesproken dat hij graag met de jeugd van Feyenoord werkt. Gisteren erkende hij dat ,,alle posities goed zijn bezet'' en dat er voor hem geen plaats is. ,,Ik wil geen baantje om het baantje. Ze hoeven geen vacature voor me te verzinnen. Het is goed zo.''

In februari van dit jaar werd Beenhakker benaderd door Ajax om bij de Amsterdamse club de functie van hoofd opleidingen te gaan bekleden. Hij stelde Van den Herik hiervan op de hoogte. In Studio Sport toonde Beenhakker zich verbaasd dat hij na een oriënterend gesprek niets meer heeft gehoord van Ajax. ,,Zo ga je niet met elkaar om. Ik ben geen lulletje'', zei Beenhakker die twee keer eerder werkzaam was bij Ajax.

Zijn tijdelijke opvolger Van Stee werkt sinds 1998 bij de jeugdafdeling van Feyenoord. Het bestuur is zeer tevreden over zijn inspanningen. Veel jeugdelftallen staan dit seizoen bovenaan. Voor zijn komst naar Feyenoord was Van Stee twee jaar hoofdtrainer van de Venlose eerstedivisieclub VVV. Van Stee voetbalde jarenlang bij Sparta. Na zijn actieve periode ging hij bij deze Rotterdamse club als assistent-trainer aan de slag.