Barcelona vijf punten achter op Deportivo

Barcelona dreigt de twee grootste hoofdprijzen mis te lopen. Na de nederlaag in de Champions League verloor de ploeg van Louis van Gaal in de Spaanse competitie gisteren op eigen veld ook met 3-0 van middenmoter Real Mallorca.

De achterstand op koploper Deportivo La Coruna bedraagt met nog zes wedstrijden te spelen vijf punten. ,,Natuurlijk is er nog niets verloren'', hield Van Gaal de moed er in. Barcelona, met vijf Nederlanders in de basisopstelling, maakte tegen Mallorca een matte indruk en kreeg weinig kansen.

,,We waren wel vaak in balbezit, maar deden er weinig mee'', vond Van Gaal na afloop. ,,Maar laten we nou niet beginnen over crisis of wat dan ook. Het zit ons even tegen. Duidelijk is wel dat dit niet goed is voor het zelfvertrouwen van de spelers.'' De trainer had voor de wedstrijd al gezegd dat Barça ,,zo maar'' van Mallorca kon verliezen. ,,Het is een pure counterploeg, dat heeft Ajax ook gemerkt in de UEFA Cup. Zij hebben onze fouten goed afgestraft.''

De 19-jarige Samuel Etoo Fils uit Kameroen was de grote man bij de bezoekers. Hij maakte de eerste twee doelpunten. Carreras zorgde voor 0-3. Barcelona werd uitgefloten door zijn eigen publiek in stadion Camp Nou, met 55.000 toeschouwers verre van vol. Van Gaal wisselde zowel Kluivert als Rivaldo. Litmanen was één van de invallers. Kluivert werd woensdag tegen Chelsea ook al eerder uit het veld gehaald. De spits, die een onnodige gele kaart opliep, was gisteren zichtbaar verbolgen over zijn wissel. Dat liet hij in woord en gebaar merken. Kluivert vertrok na afloop meteen naar huis. ,,We hebben een rampweek achter de rug'', zei zijn ploeggenoot Frank de Boer. ,,De titel geven we zeker nog niet op, maar we gooien op deze manier wel onze eigen glazen in. We hebben altijd moeite met tegenstanders als Mallorca. Maar er was niets aan de hand geweest als we in het eerste kwartier hadden gescoord.''

Deportivo won zaterdagavond al met 4-1 van Atletico Madrid. Roy Makaay was de grote man bij de koploper. Hij maakte drie doelpunten. Zijn landgenoot Jimmy Hasselbaink maakte de tegentreffer. Hoewel zijn club in degradatiegevaar verkeert, is de Nederlander topscorer in de competitie met 23 doelpunten. Makaay scoorde negentien keer. Na Deportivo (61 punten) en Barcelona (56) volgt Real Madrid (53) op de derde plaats. De ploeg uit de hoofdstad won moeizaam met 1-0 van Celta de Vigo.

In België werd Anderlecht in zijn kampioenswedstrijd vernederd door het kleine Westerlo. De middenmoter won met 5-0. Bij winst was de 25ste titel van Anderlecht met nog vier wedstrijden te gaan zeker geweest. De aanhang van de Brusselse club reageerde zijn frustatie af op de hekken van het stadion van Westerlo. De scheidsrechter legde daarom de wedstrijd voor een kwartier stil. Het was de tweede nederlaag van Anderlecht in deze competitie.

Chelsea plaatste zich in Engeland voor de finale van het toernooi om de FA Cup. De Londense ploeg won op Wembley moeizaam met 2-1 van Newcastle United. Chelsea-trainer Vialli loofde na afloop zijn doelman Ed de Goey. De Nederlander verrichtte een aantal goede reddingen. ,,Newcastle United speelde lange periodes beter dan wij'', bekende Vialli. ,,Ik kan niet geloven dat we zo goed speelden en toch hebben verloren'', zei Newcastle-aanvoerder Alan Shearer. Middenvelder Poyet maakte beide treffers voor het gelukkige Chelsea. De kwartfinalist in de Champions League speelt in de FA-Cupfinale op 20 mei tegen Aston Villa.

De Schotse bekerfinale gaat tussen Glasgow Rangers en Aberdeen. Rangers won met 7-0 van tweedeklasser Ayr United. Aberdeen versloeg Hibernian met 2-1.