Achmea had toegang tot databanken Gak

Verzekeringsconcern Achmea heeft geruime tijd zonder toestemming in databanken van het Gak kunnen kijken. Beide partijen stellen dat van werkelijke inzage in de gegevens geen sprake is geweest. Inmiddels is de toegang versperd. Het Gak erkent dat het lek ,,verdomd slordig'' was. Achmea, die bedrijven aanvullende verzekeringen voor de Ziektewet en de Wao verkoopt, heeft van de minister van Sociale Zaken toestemming gegevens bij het Gak te controleren. Dat betreft hoofdzakelijk adressen, bedrijfstak en de aantallen werknemers. ,,Heel onschuldige gegevens'', zegt een Achmea-woordvoerder. Deze gegevens zijn via de Kamers van Koophandel te verkrijgen, maar de verzekeraar trekt ze graag na bij het Gak omdat die wijzigingen sneller verwerkt. Achmea heeft zo toegang tot gegevens over de grafische sector, journalisten, uitgevers en de uitzendbranche. (ANP)