VS zetten vaart achter hereniging van Elián

De Amerikaanse regering zet vaart achter de hereniging van het Cubaanse drenkelingetje Elián Gonzalez met zijn vader. Volgende week zal Juan Miguel Gonzalez formeel de voogdij over zijn zoon terugkrijgen, waarna de familieleden in Miami, die sinds november voor de zes jaar oude jongen zorgen, hem moeten overdragen.

Minister van Justitie Janet Reno sprak gisteren een uur met Gonzalez, die sinds donderdag met zijn tweede vrouw en hun zes maanden oude baby in een voorstad van Washington verblijft. Bij het gesprek waren geen functionarissen van de Cubaanse regering aanwezig.

,,De wet is glashelder'', zei Reno na afloop, ,,een kind dat zijn moeder heeft verloren hoort thuis bij de overlevende ouder.'' Ze beloofde dat ze alles in het werk zal stellen om te zorgen dat de overdracht van het kind ,,op een eerlijke, snelle en ordelijke manier verloopt''.

Gonzalez toonde zich na afloop van de ontmoeting tevreden. ,,Ik krijg mijn kind snel terug'', zei hij. ,,De Verenigde staten hebben mij dat verzekerd.''

Volgens Justitie wil Gonzalez terugkeren naar Cuba, maar heeft hij mondeling toegezegd dat hij met Elián en de rest van zijn gezin in de VS zal blijven zolang er nog een beroepsprocedure loopt tegen de overdracht van de jongen.

Reno benadrukte dat ze sterk afwijzend staat tegenover het communistische regime in Cuba. ,,De heer Gonzalez en ik hebben niet dezelfde politieke overtuiging. Maar het is niet aan ons om een vader te straffen voor zijn politieke ideeën of het land waar hij zijn kind verkiest op te voeden.''

Justitie zou de familieleden van Elián in Miami gisteren per brief laten weten op welke dag zij de voogdij over de jongen formeel verliezen. In een tweede brief zal hun worden meegedeeld waar en wanneer ze Elián moeten overdragen. Justitie heeft hen verzocht om maandag bijeen te komen met een groep onafhankelijke psychiaters en psychologen, om te overleggen hoe, en uitdrukkelijk niet óf, de overdracht kan gebeuren zonder Elián extra te traumatiseren.

Als de familieleden weigeren de jongen over te dragen kan Justitie naar de rechter stappen, of hem tegen de zin van de familie uit het huis in Miami halen. Die laatste optie probeert Washington te vermijden. Cubaans-Amerikaanse demonstranten die voor het huis betogen tegen terugkeer van Elián naar Cuba, zeggen dat ze met een menselijke keten zullen verhinderen dat het jongetje uit het huis wordt gehaald.