`Vlucht' model agiteert Fransen

,,À Londres, citoyens!'', riep Marianne, het beeldmerk van de Franse republiek, in een tekening op de voorpagina van kwaliteitskrant Le Monde deze week. Het was meteen de enige ironie die het blad zich veroorloofde in zijn berichtgeving over de ,,belastingoorlog'', die tussen Frankrijk en Groot-Brittannië gaande zou zijn. Aanleiding: de eerder gemelde, maar door de persoon in kwestie al lang en breed ontkende ,,fiscale'' emigratie van het topmodel Laetitia Casta naar de Britse hoofdstad.

De Engelse pers die de onjuiste primeur had, meldde ook nog dat ,,provinciaal Frankrijk'' Casta's emigratie ervoer als ,,een beschamender hoogverraad dan dat van Pétain''. Daar leek het inderdaad op, want, hoewel Casta dus helemaal niet vertrok, stond Frankrijk deze week toch op de achterste benen. Het argeloze mikpunt van alle vuige roddel is immers niet alleen mooi en rijk, maar, sinds haar uitverkiezing door de Vereniging van Burgemeesters, ook de reïncarnatie van de heldin van de Franse revolutie. Casta is nationaal erfgoed, en dus slaat Le Monde terug met twee pagina's, waaruit blijkt dat hogere inkomens helemaal niet beter uit zijn aan de andere kant van het Kanaal.

Omdat alles, inclusief onjuiste berichtgeving, politiek is in dit land, deden ,,links'' en ,,rechts'' ook een duit in het zakje. Jean-Pierre Chevènement, minister van Binnenlandse Zaken en behorend tot de linkervleugel van de regerende linkse coalitie, meldde dat ,,in Londen de prijs van onroerend goed vele malen hoger'' is en ,,de metro vele malen slechter''.

Philippe Séguin, een van de vier RPR-kandidaten (de partij van president Jacques Chirac) voor het burgemeesterschap van Parijs, noemde, de overigens door alle cijfers weerlegde ,,fiscale vlucht'', ,,de derde grote emigratie naar Engeland'', na die van de protestanten naar aanleiding van de herroeping van het Edict van Nantes (1685) en die van de aristocratie tijdens de Revolutie (1789).

Het symbool van de revolutie heeft inmiddels laten weten, dat ze ,,overal'' waar ze werkt ,,van harte'' belasting betaalt.

    • Pieter Kottman