Verkoop Schelde is onzeker door forse tegenvaller

De verkoop door de staat van de Koninklijke Schelde Groep (KSG) in Vlissingen (marinebouw, 1200 werknemers) aan Damen Shipyards in Gorkum is volgens diverse betrokkenen uiterst onzeker geworden.

Belangrijke reden is dat forse tegenvallers naar voren zijn gekomen in een boekenonderzoek dat Damen bij KSG laat uitvoeren. Voorlopige berekeningen op Economische Zaken (EZ) gaan uit van 80 tot 100 miljoen gulden onverwachte kosten. Er was gerekend op maximaal 30 miljoen aan `lijken in de kast'.

Extra complicatie is dat deze week uitstel van betaling voor een dochter van KSG is aangevraagd. Het betreft Schelde Industrial Engineers & Contractors (SEC). Omdat KSG zich eerder garant stelde voor een groot deel van de schulden van deze dochter, wordt KSG onverwachts met acute verplichtingen geconfronteerd. Hierdoor dreigt ook surseance voor de Koninklijke Schelde Groep zelf, aldus ingewijden in het bedrijf en bij de overheid.

De surseance voor een dochter van KSG is extra pijnlijk nu koningin Beatrix vandaag een nieuw marinefregat, De Zeven Provinciën, in Vlissingen doopt. Het hof is deze week, anders dan de Kamer, wel over de problemen bij KSG geïnformeerd, aldus ambtenaren van Defensie en Economische Zaken.

W. Dijkhuizen van FNV Bondgenoten ,,vreest'' dat de aankoop door Damen van de aandelen (de staat beschikt over 90 procent) ,,niet meer doorgaat''.

CDA en GroenLinks in de Kamer willen opheldering van minister Jorritsma (EZ). Van den Akker (CDA) vindt het ,,heel vreemd'' dat Jorritsma de Kamer niet heeft gemeld dat voor een KSG-dochter betalingsuitstel is aangevraagd. Hij vermoedt dat ,,extra tegenvallers'' de overname door Damen compliceren. ,,Ik maak mij grote zorgen of het nog doorgaat.''

Britse schuldeisers eisen 30 miljoen gulden van de KSG-dochter voor werk aan een geflopte biogascentrale in Engeland.

Uit interne bedrijfsgegevens blijkt dat KSG zich voor een groot deel garant heeft gesteld voor schulden van de dochter. Formeel zegt de KSG-directie dat hiervoor middelen zijn gereserveerd, maar in de onderneming en op Defensie en Economische Zaken wordt gezegd dat de KSG-kas vrijwel leeg is.

Dijkhuizen verwacht dat Damen, die commentaar weigert te geven, in geval van surseance voor KSG niet langer de KSG-aandelen wil kopen, maar alleen nog interessante activa. Het verlies aan werkgelegenheid pakt dan veel hoger uit dan eerder begroot.

    • Tom-Jan Meeus